Kiviks Musteri räknar med en skörd på omkring 700 ton äpplen i år.
Kiviks Musteri räknar med en skörd på omkring 700 ton äpplen i år.

Storskörd och trädgårdsäpplen pressar priser

Extremvädret har varit förödande för stora delar av lantbruket, men bland äppelodlare välkomnas värmen. Nu har det omfattande arbetet med att plocka frukten påbörjats.

ANNONS
|

Fram till i början av november kommer tusentals ton äpplen att skördas i Sverige. Den del av frukten som inte går på export eller till exempelvis musterier hamnar i slutändan i svenska livsmedelsbutiker.

14000 ton

Årets skörd har redan satt i gång och i Skåne, Blekinge, Småland samt i Östergötland råder bråda tider, enligt det odlarägda medlemsföretaget Äppelriket Österlen. Tack vare en mycket varm och solig sommar räknar vd Henrik Stridh med stora volymer.

- Våra odlare räknar med 14000 ton äpplen i år, så såg skörden ut för två år sedan och min uppfattning är att den landar däromkring.

ANNONS

En av de nära 100 ägarna av Äppelriket Österlen är Kivik Holding, koncernen bakom bland andra Kiviks Musteri och Åkessons Vin. Även de tror på en stark äppelskörd.

- För vår del handlar det om 1000 ton äpplen, säger vd Thomas Jensen.

Rekordskörd inget mål

Även om volymerna är större så är företagsledarna försiktiga med att kalla det en rekordskörd. För deras verksamhet är kraftiga upp- och nedgångar i mängden frukt något man försöker undvika.

- Rent odlingstekniskt försöker vi skapa en så stabil produktion som möjligt, säger Henrik Stridh.

Enligt hans bedömning kommer omsättningen för odlarnas frukt uppgå till 120 miljoner kronor i år. Efter att Äppelriket Österlens omkostnader har täckts betalas sedan resten ut till ägarna.

Trädgårdsäpplen utmanar

Men när förutsättningarna är såpass goda som i år möter odlarna konkurrens från äppelträden i våra trädgårdar. Och med större volymer följer en viss prispress nedåt för svenska äpplen i butik.

ANNONS

- Jag kan konstatera att prisbilden i år börjat i nivå med 2017. Den kan bli något lägre.

Omkring tre tiondelar av all äpplen som säljs i dagligvaruhandeln är odlade i Sverige, resten står importerad frukt för. Den stora utmaningen för Stridh och hans ägare är att möta den jämna kvalitet som utländska producenter erbjuder i fruktdisken.

- Vi måste upp en nivå till med vår kvalitet. Vår erfarenhet säger att de flesta köper med ögonen.

TT

Fakta: Äppelriket Österlen

Den ekonomiska föreningen Äppelriket Österlen ägs av 94 fruktodlare baserade i de södra delarna av Sverige. Bolaget har till huvuduppgift att sälja och marknadsföra den frukt som odlarna skördar. Vanligtvis uppgår skördarna till 10–15000 ton frukt, varav 85 procent är äpplen, 10 procent päron och resterande 5 procent plommon och bigarråer.

Utöver svenska kunder exporterar medlemsföretaget till grannländerna i Norden.

ANNONS