Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saabs siste vd och styrelseordförande Victor Muller frikänns från åtalet om flera ekonomiska brott, liksom hans vd-företrädare Jan Åke Jonsson och de övriga fem åtalade. Arkivbild.

Storseger för de åtalade i Saab-målet

Alla som åtalats för ekobrott inom bilföretaget Saab frias av Vänersborgs tingsrätt.

Tingsrättens dom går i alla stora drag på de åtalades linje. Rätten underkänner de resonemang som åklagarna på Ekobrottsmyndigheten fört i det omfattande åtalet, som består av fyra delar. Allt gäller händelser före Saab Automobiles konkurs 2011.

Punkten om svindleri är den som varit svårast för tingsrätten att bedöma. Där anklagas Saab-ledningen för att ha gett en förskönad bild av det hårt krisdrabbade företagets ekonomi, i syfte att lugna underleverantörer som inte fått betalt.

- Där finns konkreta uttalanden där man, om man bryter ut det precis som åklagaren gjort, skulle kunna komma fram till att de varit vilseledande. Victor Muller har sagt att snart kommer våra leverantörer att få betalt, till exempel, och vi vet ju med facit i hand att så blev det inte, säger rådman Per Hjort, som varit en av två domare i målet.

Ser på helheten

Men det anses inte räcka för att döma Muller för svindleri.

- Man måste se uttalandet i den kontext det gjordes, säger Per Hjort, och syftar på att helheten i artiklar och nyhetsinslag gav en bild av att Saab var ett företag i kris.

Sju personer var åtalade i målet, bland dem Saabs mångårige vd Jan Åke Jonsson. Han säger sig inte ha varit orolig för att åtalet skulle ge en fällande dom.

- Det skulle ha lagts ned för länge sedan. Det är sorgligt att det fått pågå under så lång tid, säger Jan Åke Jonsson.

Kostsamt för Jonsson

TT: Hur har processen påverkat dig?

- Jag har varit utsatt för något jag aldrig varit med om tidigare. Att inte kunna styra en process påverkar en självklart. Sedan har det också rent arbetsmässigt fått konsekvenser. Jag har blivit bortplockad från ett antal styrelser, vilket har inneburit ett ekonomiskt avbräck, påpekar Jonsson.

Inte heller Victor Mullers advokat Hans Strandberg är överraskad av den friande domen.

- Det låter kanske förmätet, men jag hade nog trott att det är så här man måste se på det från domstolens sida. De resonerar precis som vi anser att man ska resonera, säger Strandberg.

"Annan dager" i rätten

Chefsåklagare Olof Sahlgren kommer att studera den 120 sidor tjocka domen tillsammans med sina medarbetare.

- Vi måste naturligtvis sätta oss ner och gå igenom domen och fundera över var det fallerat. Först därefter bestämmer vi oss för om vi ska ta det vidare, säger Olof Sahlgren.

Han anser att den bevisning man hade innan åtal väcktes skulle räcka för en fällande dom.

- Sedan är det så att när man kommer till tingsrätten kan du få versioner som du inte hört tidigare, att vittnen inte kommer och sådana saker. Då kan saker och ting hamna i en annan dager, säger Olof Sahlgren.