Storförlust för Polestar

Elbilsföretaget Polestar redovisar återigen en omfattande förlust, den här gången för det första kvartalet 2024 – en rapport som återkommande kommit att försenas.

ANNONS
|

Volvo Cars numera avknoppade prestandamärke Polestar har återkommande skjutit på redovisandet av årets första kvartalssiffror. Nu redovisar elbilstillverkaren en förlust på minus 30,8 miljoner dollar för årets tre första månader. Det motsvarar omkring 328 miljoner kronor.

Polestar visar återigen på miljardförlust

Förlustsiffran på 30,8 miljoner dollar ska jämföras mot 23,2 miljoner dollar i vinst för motsvarande period förra året, visar Polestar i sin rapport.

Nettoförlusten uppgick i kvartalet till 274 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,9 miljarder kronor. Det ska jämföras mot en nettoförlust på 37,7 miljoner dollar, eller 401 miljoner kronor under samma period förra året.

Den krisande elbilstillverkaren visar en omsättning på 345,3 miljoner dollar, motsvarande knappt 3,7 miljarder kronor under årets tre första månader. Det är ett tapp på 36 procent jämfört med samma kvartal 2023.

ANNONS

Enligt Polestar beror förlusten på större prisnedsättningar och en vikande bilförsäljning globalt.

Lönsamheten uppgick under årets första kvartal till minus 8,9 procent. Den siffran var 4,3 procent när rapporten släpptes förra året.

Förbättrad försäljning under våren

Samtidigt som Polestar öppnar böckerna för det första kvartalet väljer elbilstillverkaren också att delge hur försäljningsvolymen under årets andra kvartal utvecklats.

Polestar sålde omkring 13 000 bilar under perioden april-juni. Förgående månad var den siffran 7 200 stycken, uppger Polestar i sitt pressmeddelande.

Ett styrkebesked, enligt vd:n Thomas Ingenlath.

”Vi går in i årets andra halva med ett starkt momentum. Våra två nya SUV:ar har fått fantastiska recensioner från globala medier. Intresset för kundprovkörningar har varit stort och vi har fått släppa ytterligare platser. Vi har accelererat förändringen av vår försäljningsmodell i Europa och har även förstärkt vår säljorganisation”.

Enligt Thomas Ingenlath väntar bolagets andra kvartal se betydligt ljusare ut.

”Vi förväntar oss en stark intäktsförbättring under andra kvartalet och är övertygade om att Polestar kommer att fortsätta prestera bra under senare delen av året. Blickar man längre fram kommer vårt växande modellprogram och vår geografiska expansion – med sju nya marknadslanseringar under 2025 – vara viktiga tillväxtfaktorer för oss”, skriver han i pressmeddelandet.

ANNONS

Krispaketet genomfört

Krisande Polestar har tvingats till omfattande nedskärningar och stora stödlån för att hålla sig flytande.

I januari annonserade Polestar att 15 procent av arbetsstyrkan skulle sägas upp – den sparåtgärden är nu genomförd, meddelar elbilstillverkaren. Initialt uppskattades nedskärningen leda till 450 färre anställda i bolaget. Den siffran har nu justerats till 470 tjänster globalt, varav 345 i Sverige. Merparten av tjänsterna som försvunnit hemmavid berör konsulter och medarbetare som lämnat bolaget frivilligt.

Nedbantningen följer på ett liknande sparpaket under förra året då 10 procent av personalstyrkan fick gå.

Polestars iögonfallande sena kvartalsrapport för årets tre första månader är inte den enda. Så sent som i slutet av förra veckan redovisade Polestar sitt bokslut för verksamhetsåret 2023, i vilken bolaget presenterade en rörelseförlust på 15,5 miljarder kronor. Nasdaq-börsen har på grund av de återkommande förseningarna hotat Polestar med avnotering om de inte börjar följa de regulativa kraven.

Volvo Cars äger i dagsläget 18 procent av Polestar, ned från drygt 48 procent i december 2023. Under den tiden har bolaget tappat över 90 procent av sitt marknadsvärde på börsen.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs ett felaktigt antal kring hur många som blivit uppsagda i och med Polestars senaste sparpaket.

ANNONS

LÄS MER:Håkan Samuelsson avslutar karriären

LÄS MER:Polestar 3 är så bra att du glömmer bolagets kris

LÄS MER:Polestars jättesmäll: 15,5 miljarder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS