Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stordalens hotelljätte har tecknat försäkring för en epidemi, men inte en pandemi, menar försäkringsbolaget Codan. Bild: Meli Petersson Ellafi
Stordalens hotelljätte har tecknat försäkring för en epidemi, men inte en pandemi, menar försäkringsbolaget Codan. Bild: Meli Petersson Ellafi

Stordalen kan bli utan skadeersättning för hotellkedjan

Innan coronaviruset blev en pandemi tecknade fastighetsmiljardären Petter Stordalen en epidemiförsäkring för sin hotellkedja Nordic Choice. Men det är skillnad mellan en pandemi och en epidemi, menar försäkringsbolaget Codan, och än så länge har hotellkungen inte fått ut ett öre i skadeersättning, rapporterar DI.

Entreprenören Petter Stordalen befinner sig i oenighet med det danska försäkringsbolaget Codan, som ägs av Trygg-Hansas ägare RSA Insurance Group, skriver DI.

Stordalens hotellkedja Nordic Choice, med Göteborgshotell som Avalon och Clarion Hotel Post, har tecknat en försäkring som ska täcka eventuella förluster orsakade av en epidemi. Men försäkringsbolaget Codan menar att det är skillnad på en epidemi och en pandemi, och meddelar att försäkringen därför inte täcker en stor del av hotellkedjans förluster.

Rättslig prövning

Skillnaden är att en epidemi är en virusspridning inom ett begränsat geografiskt område, medan en pandemi sprids över världsdelar.

Hotellkedjan Nordic Choice driver bland annat Clarion Hotel Post i Göteborg. Bild: Langhjelm
Hotellkedjan Nordic Choice driver bland annat Clarion Hotel Post i Göteborg. Bild: Langhjelm

LÄS MER: Stordalens Göteborg är "all time mest"

LÄS MER: Flygplanslastaren, kocken och musikern såg sina yrken försvinna i Coronapandemin

Nordic Choices vd Torgeir Silseth säger till Dagens Næringsliv att han är ganska säker på att försäkringen täcker även den nuvarande situationen, och har lämnat in ärendet för rättslig prövning.

Enligt Dagens Næringsliv kan hotellkedjan få nästan en miljard i skadeersättning, under förutsättning att Stordalen får igenom kraven mot försäkringsbolaget.

Tidigare i veckan stod det klart att Petter Stordalen har säkrat finansiering för att Nordic Choice Hotels ska kunna ta sig igenom coronakrisen. Det ska handla om ett lån på ”flera miljarder” kronor, enligt Dagens Naeringsliv. För lånet står norska banken DNB.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.