Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stordalen: ”Jag är lika intresserad av fotboll som Elton John är av damer"

Hotellmiljardären Petter Stordalen drivs av kärlek, strävar efter en hållbar kapitalism och tittar på omsättningssiffror som på en spännande film. Nu har han öppnat ännu ett hotell i Göteborg.

Petter Stordalen sitter i lobbyn på Comfort Hotel Göteborg vid Stenpiren. Det är hans senaste hotell i staden och ett av drygt 180 i Norden. Förberedelserna för invigningen pågår för fullt. På frågan om vad som får en mångmiljardär att fortsätta att anstränga sig och gå till jobbet varje dag svarar han med en motfråga.
– Tror du pengar ger lycka? Om målet är att bli rik, då kan det hända att du blir rik. Men det kan också hända att du blir enormt fattig sedan du blivit rik. Det är som när unga säger att de vill bli kändisar. Det är en helt tom tillvaro.

Han medger att pengar ger frihet och trygghet, men säger att det är något utöver det han är ute efter.
– Jag håller på med det jag älskar, det ger mig energi och glädje. På långa flygresor brukar jag titta på siffror för bolagen. Du kanske tänker att det inte finns något tråkigare. Jag ser en hel historia, massor av historier. De är som i min favoritfilm Love actually. Här är det happy endings. Det går inte alltid som du tror men slutet blir gott.

Han säger att han lägger ut mer på hotellrörelsen än han får in, men att det kompenseras av vinster i hans fastighetsverksamhet.
– Om jag hade sålt allt och satt pengarna på banken, hur lycklig hade jag blivit då? Jag kunde titta på kontot. Där skulle det stå 15 miljarder, men det skulle inte finnas en enda historia att berätta. Pengar är till för att sättas i rörelse, realisera drömmar och skapa arbetsplatser. De är en viktig del i att skapa välfärd.

"Hållbar kapitalism"

Petter Stordalen förespråkar något han kallar ”hållbar kapitalism”. Tillsammans med hustrun Gunhild Stordalen som är läkare, finansierar han projekt inom fattigdomsbekämpning och miljö- och klimatarbete. Och hans hotellkedja ska ta emot 800 nyanlända de närmaste åren.
– De skatteplanerande riskkapitalisterna som figurerar i Panama papers är motsatsen till allt jag står för. Den skandinaviska modellen bygger på att man har respekt för att skatter är ett fundament. Det är de som gör att Sverige och Norge varje år toppar listan är världens bästa länder att bo i.

Han säger att det var en tillfällighet att han kom in i hotellbranschen. Det han älskar är att skapa mötesplatser. När han ska berätta om vad han vill ha när han själv bor på hotell, handlar det om människor.
– Varje jul åker jag till Mauritius med hela min familj. Någon undrade varför vi tar in på just det hotellet, ”det är ju 20 år sedan det var ett topphotell”. Jo, svarade jag, därför att mina barn tycker att det är något helt speciellt. Vi känner oss som en del av familjen. Jag älskar människorna där. Rummen är inte renoverade på länge och de bytte ut tjockteveapparaterna nyss. Allt är egentligen fel men vi kommer aldrig att byta. Hotell är människor.

Vägen till framgång

Hur blir man framgångsrik?
– Det handlar om kärlek till det du håller på med. Jag tror inte du kan driva ett hotell på ett bra sätt om du inte tycker om människor. Du kan inte få en bra företagskultur om du inte själv är intresserad. Det är det viktigaste av allt i ett företag och det går inte att beställa via konsulter.

Petter Stordalen berättar att han åkte till Malmö för att se Zlatan spela.
– Och då ska du veta att jag är lika intresserad av fotboll som Elton John är av damer. Men jag är väldigt intresserad av fansen. Jag fick gåshud av hur de tog emot honom och när de sjöng. Det är kultur. Om IFK Göteborg ska spela en viktig match hur många av fansen stannar hemma för att de har ont i halsen eller känner sig krassliga? Noll. Eftersom de älskar det. Det är den känslan jag vill skapa i min verksamhet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.