Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Petter Stordalen hävdar att han och hans bolag som Nordic Choice, Ving och Hurtigrutten kommer att ta sig igenom krisen och kunna anställa igen. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA
Petter Stordalen hävdar att han och hans bolag som Nordic Choice, Ving och Hurtigrutten kommer att ta sig igenom krisen och kunna anställa igen. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Stordalen: ”Inget kan mäta sig med det här”

Det värsta han varit med om – men samtidigt en ihärdig optimism trots motgångarna. För SVT talar hotellmagnaten Petter Stordalen ut om krisen som drabbat hans företagsimperium hårt.
– För att hotell Post i Göteborg ska fungera måste du ha Liseberg, du behöver kunna åka till öarna, gå på konsert och gå på andra restauranger, säger han.

Det är i en intervju med den tidigare näringslivsreportern och numera programledaren Carolina Neurath i SVT:s Morgonstudion på tisdagen som Petter Stordalen svarade på frågor kring hur han och hans företag tar sig igenom den pågående krisen som drabbat hotell- och besöksnäringen mycket hårt.

– Jag har varit med om fem kriser i mitt liv. Ingenting kan mäta sig med det vi är med om nu. Den här branschen omsatte 400 miljarder svenska kronor 2019 och sysselsätter 200 000 – det är en svensk basnäring, förklarade Stordalen för SVT.

LÄS MER: Coronaviruset – en tuff match för Petter Stordalen

Stordalen vill se fler paket från regeringen

Hotellkedjan som Stordalen driver, Nordic Choice Hotels, har försökt att hålla öppet så gott det går, men har fått lägga större varsel – något GP har skrivit om tidigare. Petter Stordalens budskap till svenska regeringen var att det krävs fler paket om besöksnäringen ska klara sommaren.

– Nu går vi in i den viktigaste säsongen för många av företagen. Man har byggt en bro halvvägs och den måste slutföras, säger Stordalen i SVT-intervjun.

Har tillräcklig finansiering för krisen

Efter att ha nämnt hur viktigt det var för flaggskeppet Clarion Hotel Post att turist- och evenemangsverksamheten är igång i Göteborg så förklarade Stordalen för SVT att han tänker klara krisen och återanställa personalen. Samtidigt tillstod han att det varit mycket tufft i början. På frågan från SVT-programledaren om reseföretaget Ving, som han förvärvade i fjol, kommer att klara sig med tanke att bolaget blöder 250 miljoner kronor i månaden, menade han att han och bolaget och företagssfären har en god finansiering och kommer att klara sig.

I SVT-intervjun riktade han vidare kritik mot att Folkhälsomyndigheten sagt att man bara ska resa max två timmar bort och menade att det lika gärna kunde vara fem timmar. Det är också avgörande att de nordiska länderna har ett samordnat agerande, menade han.

GP söker Petter Stordalen.

LÄS MER: Stordalen varslar 7 500 personer

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.