Petter Stordalen lämnar förlagsbranschen och säljer hela sitt innehav i Strawberry Publishing.
Petter Stordalen lämnar förlagsbranschen och säljer hela sitt innehav i Strawberry Publishing. Bild: Vidar Ruud

Stordalen dumpar bokbranschen – säljer hela sin andel

Hotellkungen Petter Stordalen lämnar nu förlagsbranschen efter att ha sålt hela sitt innehav i bokförlaget Strawberry Publishing till svenska Bonnier.
– Det har varit en ära och ett äventyr, säger han enligt norska NRK.

ANNONS

Svenska Bonniers dotterbolag Bonnier Books köper ut hotellmagnaten Petter Stordalen ur bokförlaget Strawberry publishing, rapporterar NRK.

– Det har varit en ära och ett äventyr att bygga Strawberry Publishing, och med Bonnier som köper är detta ett lyckligt slut på alla möjliga sätt, säger Petter Stordalen enligt NRK.

Intresset för det norska bokförlaget som bland annat står bakom Jojo Moyes och Camilla Läckbergs böcker visade Bonnier Books redan i fjol, planer som bromsades av norska konkurrensmyndigheter eftersom Bonnier redan ägde förlagsverksamhet i Norge.

LÄS MER:Stordalens hotellimperium växer i Göteborg – igen

LÄS MER:Stordalens nya utmaning: Locka tillbaka personalen

Stordalen: ”Inte utan visst vemod som jag lämnar”

Genom att köpa upp andra nordiska divisioner av Strawberry Publishing skaffade sig dock Bonnier Books ett minoritetsägande om 45 procent i förlaget. Och efter försäljningen av den norska förlagsverksamheten kunde Bonnier köpa på sig ytterligare i Stordalens Strawberry.

ANNONS

Med Stordalens andel äger nu Bonnier Books 83 procent i förlaget. Resterande 17 procent står förläggarna Jonas Forsang, Magnus Rønningen och Jørn Lier Horst för.

Hur mycket Bonnier fick betala vill varken Petter Stordalen eller Bonnier berätta. Men utträdet ur förlagsvärlden är inte utan vemod, säger hotellkungen, enligt NRK.

– Även beslutet att sälja har legat i korten ända sedan Bonnier köpte in sig, är det inte utan visst vemod som jag lämnar Strawberry Publishing, säger han.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS