Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sedan en lag trätt i kraft om att ha minskat utsläppen av växthusgaser till noll 2050 blev Storbritannien på torsdagen det första landet bland de stora ekonomierna i G7-gruppen att sätta ett så ambitiöst mål. Arkivbild.

Storbritannien har satt nollmål för utsläpp

Sedan en ny lag trätt i kraft om att ha minskat utsläppen av växthusgaser till noll 2050 blev Storbritannien på torsdagen det första landet bland de stora ekonomierna i G7-gruppen att sätta ett så ambitiöst mål. Kostnaden för omställningen beräknas bli enorm.

- Storbritannien kickstartade den industriella revolutionen som var ansvarig för ekonomisk tillväxt över världen men också för ökade utsläpp. I dag är vi återigen världsledande med att bli den första större ekonomin att genomdriva lagar om att minska utsläppen till noll till 2050, säger Chris Skidmore, minister för energi och hållbar tillväxt.

För att nå målet krävs enorma omställningar vad gäller bland annat återvinningsbar el, att fasa ut bensin- och dieselbilar till senast 2035 och att minska konsumtionen av nötkött och lamm med en femtedel.

Finansminister Philip Hammond har tidigare sagt att kostnaden för omställningen kan landa på cirka 1 biljon pund, vilket motsvarar nära 12 biljoner kronor (12 000 000 000 000).

Det nya nettomålet ersätter ett tidigare om att minska landets utsläpp med 80 procent jämfört med 1990 års nivå till 2050.

Efter ett parlamentsbeslut i början av maj deklarerade Storbritannien också att ett klimatnödläge råder.