Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Storbolag får svensk vd

September 2011 köptes svenska Astra Tech upp av amerikanska Dentsply. Då påbörjades en sammanslagning med tyska företaget Dentsply Friadent. Nu är den klar och ny vd för tandimplantatföretaget blir Lars Henrikson.

Han har länge jobbat i ledningsgruppen på Astra Tech och har varit involverad i sammanslagningen av det svenska och det tyska bolaget. Som vd hoppas han leda företaget mot en världsledande roll.

– Integrationen av de här två företaget gör oss till det tredje största företaget i branschen, men vi är i stort sett lika stora som de två största, säger Lars Henrikson.

Han återkommer ofta till ordet "företagskultur" när han ska beskriva framtiden.

– Det handlar om att bygga en ny företagskultur och smälta samman det bästa av de båda bolagen. För att växa i den här branschen handlar mycket om service mot kunderna, alltså tandläkarna, och då är företagskulturen avgörande, säger Lars Henrikson.

Det nya bolaget har säljavdelningar i 26 länder och siktar mot Kina som det 27. Antalet anställda är 2 200 varav cirka 550 finns i Sverige. Lars Henrikson tror att sammanslagningen är bra för den svenska delen.

– Det som hänt sedan Dentsply köpte Astra Tech har varit positivt för Mölndal. Vi kommer att ha huvudkontor både i Mölndal och i Mannheim och jag kommer att dela min tid däremellan. Vi anser att båda verksamheterna är så viktiga att risken att flytta någon av dem är för stor, säger han.

Just nu är marknaden för tandimplantat tuff, enlig Lars Henrikson.

– Vi påverkas som andra branscher mycket av krisen i Europa. I de flesta länder får ju patienterna betala sina tandimplantat själva. Men framtiden ser ändå ljus ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.