Storbanken sänker räntorna

Veckan har inletts med att två stora långivare sänker flera av sina listräntor på bolån. I somliga fall med en tredjedels procentenhet.

ANNONS

En av Sveriges stora långivare – Handelsbanken – sänker flera av sina listräntor på bolån, skriver banken i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

• Den 3-åriga räntan sänks med 0,05 procentenheter till 4,14 procent.

• Den 5-åriga räntan sänks med 0,20 procentenheter till 4,13 procent.

• Åttaåringen sänks till 4,15 procent – det vill säga med 0,25 procentenheter.

• Och så räntan med en bindningstid på tio år – den sänks med 0,3 procentenheter till 4,24 procent, meddelar Handelsbanken.

Bolaget förklarar de förändrade lånekostnaderna med:

”Handelsbankens boräntor styrs av marknadsräntorna och av konkurrensläget. Vi justerar därför våra räntor kontinuerligt. Vår ambition är att ha långsiktigt konkurrenskraftiga erbjudanden till våra kunder”, skriver de i pressmeddelandet.

ANNONS

Handelsbanken är inte först med att sänka listräntorna den här veckan. Under måndagen valde statliga SBAB att klippa i samtliga listräntor för bolån.

SBAB sänker med en tredjedels procentenhet

Bland annat sjönk den korta bolåneräntan med 0,1 procentenheter till 2,87 procent. Tioåringen sänktes med en tredjedels procentenhet till 3,96 procent.

SBAB:s vd Mikael Inglander.
SBAB:s vd Mikael Inglander. Bild: Press

– I princip alla bedömare är överens om att den långsiktiga trenden är att marknadsräntorna kommer att fortsätta stiga under de kommande månaderna och kvartalen. Samtidigt är utvecklingen volatil just nu med stora förändringar både upp och ner från dag till dag (...) Nu har vi haft en situation där längre räntor har sjunkit en tid och därigenom våra upplåningskostnader, skriver SBAB:s vd Mikael Inglander i en kommentar till varför banken nu sänker listräntorna på bolån.

LÄS MER:Prisfallet på bostäder fortsätter i Göteborg

LÄS MER:Annika och Pehr köpte slott på franska landsbygden – se bilderna

LÄS MER:Här är vinnarna när bopriserna sjunker

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS