Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetslösheten väntas bli högre de kommande åren. Bild: Arkivbild: TT

Storbank spår ökad arbetslöshet – men låga boräntor

Räkna med större risk att bli arbetslös, lägre löneökningar och fortsatt låga boräntor. Det spår Danske Bank i en ny analys. Nu hopar sig tecknen på att de sämre tiderna redan är här.

Nu ser den glödande högkonjunkturen ut att svalna av ordentligt. Swedbank/Silfs inköpschefsindex, PMI, ett mått på framtidstron i industrin, föll 5,5 procentenheter i september – den största nedgången sedan finanskrisens början hösten 2008. Indexet befinner sig nu på samma låga nivå, 46,3, som under eurokrisen kring 2013.

En lokal signal om samma trend kom också på måndagskvällen, när göteborgska Bulten, en underleverantör till fordonsindustrin, vinstvarnade. Fallande efterfrågan och omställning till minskad produktion i Tyskland betyder krympande resultat för börsbolaget.

Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank, tror på dystrare ekonomi de närmsta åren. Bild: Alexander Donka

– Den svenska industrin har tidigare klarat sig bra jämfört med den utländska industrin, till exempel den tyska. PMI-siffran kom därför in med ett stort brak. Vi har haft svårt att förstå hur svensk industri kunnat hålla emot så väl, men nu har nedgången även kommit hit, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank.

Sämre – men ingen kris

Han spår att svensk ekonomi bromsar in och tillväxten stannar upp de kommande åren. I en ny rapport, Nordic Outlook, varnar banken bland annat för ökad arbetslöshet och lägre löneökningar i år och under 2020. Arbetslösheten stiger enligt prognosen till 6,8 procent i år och 7,8 procent under 2020. Mest besvärligt har situationen hittills varit för personer anställda inom till exempel handel, sjukvård och hotell- och restaurangnäringen.

– Vi ser flera indikatorer på en försvagning av arbetsmarknaden. Man kan diskutera hur allvarlig och stor försämringen är – men det är otvetydigt en försämring, säger Michael Grahn.

Konkurserna rusar

På tisdagsmorgonen rapporterade också kreditupplysningsföretaget UC att antalet konkurser ökade med 10 procent i september, jämfört med samma månad i fjol. Trenden är dock geografiskt spretig – i Västra Götaland rusade antalet konkurser till exempel sammantaget med 42 procent under månaden, samtidigt som de minskade med tre procent i Göteborg.

Michael Grahn spår också att svensk ekonomi växer med bara en procent i år och 0,7 procent nästa år. Men det är inte en ny finanskris vi går in i enligt Danske Bank – situationen liknar mer den vi upplevde under den så kallade eurokrisen under 2011-2013.

– Vi ser mer av en dämpning av ekonomin, ingen kris. Vi gör bedömningen att vi står inför en konjunkturavmattning där ekonomin står och stampar och BNP-tillväxten kan nudda nollstrecket, men vi ser ingen recession, säger Michael Grahn.

I praktiken betyder det att fler människor riskerar att förlora jobbet när pressade företag måste kapa kostnader för att efterfrågan viker.

Låga boräntor höjer humöret

– Konjunkturavmattningen lägger sordin på stämningen hos hushållen, hur sugen man är på att konsumera. Under sämre tider är vi generellt mindre benägna att sätta sprätt på pengarna. Det kan dock hjälpas upp av att räntorna fortsätter vara låga. Det håller emot minskad konsumtion, säger Michael Grahn.

Riksbanken, som räknar med att kunna höja räntan senare i år, får sig nämligen en känga i rapporten. Centralbanken, med chefen Stefan Ingves, anklagas bland annat för att befinna sig i förnekelse.

- Vi blev ganska förvånade över att de inte tydligt säger att ekonomin är svagare, jag vet faktiskt inte varför de gör på det här sättet. Vi konstaterar bara att Riksbanken verkar vilja ha mer bekräftelse på en försvagning av ekonomin – vi har dock svårt att se hur man ska kunna höja räntan de kommande åren, säger Michael Grahn.

Danske Bank spår istället att Riksbanken tvingas sänka styrräntan, kanske redan i februari nästa år. Men det betyder inte automatisk pressade boräntor för vanligt folk.

– Boräntorna sjunker nog inte mer, men de stannar kvar på en låg nivå, säger Michael Grahn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.