Läget är nu så allvarligt att regeringen och banker måste hjälpa till så att små- och medelstora företag inte får likviditetsproblem, menar Johan Trouvé.
Läget är nu så allvarligt att regeringen och banker måste hjälpa till så att små- och medelstora företag inte får likviditetsproblem, menar Johan Trouvé. Bild: Olof Ohlsson

Tusentals jobbvarsel väntar i Västsverige

Coronaviruset slår hårt mot de västsvenska företagen och tusentals jobb hotas.
– För 15 procent är situationen så allvarlig att de överväger eller redan har vidtagit varselåtgärder, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS
|

Bortsett från varsel överväger tre av tio företag att permittera och införa arbetstidsförkortning i Västsverige, enligt den undersöknings som Västsvenska Handelskammaren har genomfört bland medlemsföretagen.

LÄS MER:Här är jobben som riskerar försvinna i coronakrisen

LÄS MER:Coronarädslan orsakar bokningsras – Posthotellet varslar 25 tjänster

Tusentals jobb hotas i Västsverige

– Det handlar om många tusentals jobb i Västsverige. Detta är fasansfullt för besöksnäringen. Det är i princip mellan 80 till 100 procents avbokningar, Det är riktigt illa för hotell, konferensanläggningar och mässor. Och när besöksnäringen drabbas hårt så följer restaurangsidan med. Sedan drabbas givetvis persontransporter, flyget och även tågen kan jag tänka mig, säger Johan Trouvé.

Bara bortfallet för hotellbokningar under Göteborgsvarvshelgen motsvarar minst 20 miljoner kronor, konstaterar han.

En sak som skulle underlätta för besöksnäringen är att regeringen sätter ett slutdatum på begränsningen med att få vistas 500 personer i en lokal.

ANNONS

– I andra länder har man satt datum på begränsningarna. I Sverige gäller beslutet tills vidare. Det gör det svårt för besöksnäringen för att få ombokningar, så det borde regeringen ändra, säger Joha Trouvé.

Han efterlyser nu förtroendeskapande besked från regeringen innan läget eskalerar.

– Vi måste sätta in alla insatser nu. Det är bra att lösningar för korttidsarbete är på gång och att Riksbanken går ut med ett lånestöd på 500 miljarder kronor till banker och företag. Men regeringen kan bland annat ta över sjukpenningansvaret, säger Johan Trouvé i en kommentar till undersökningen.

"Måste agera snabbt"

Han tycker också att taket för smittbärarpenning kan utökas och att det går att införa skatte- och avgiftslättnader för företagen.

– Först och främst måste vi agera snabbt. Det är bättre med en bra åtgärd nu, än en perfekt i augusti. Regeringen bör ta kostnaderna för att skapa bättre förutsättning för återhämtning, säger han.

Och allmänheten kan också hjälpa till, menar han.

– Lev! Det bästa vore om folk fortsätter som vanligt, gå på konferens, gå på restaurang. Lev som vanligt, så länge det inte kommer några nya direktiv.

Fakta: Västsvenska Handelskammarens undersökning

• 85 procent av de västsvenska företagen har minimerat alla tjänsteresor

• 56 procent erbjuder personalen att arbeta hemifrån

• 76 procent deltar inte i evenemang

• 95 procent av företagen har vidtagit någon form av åtgärd på grund av coronavirusets effekter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS