Utbud och efterfrågan. Det ökade byggandet av bostadsrätter är den främsta anledningen till att priserna, i vissa kommuner, sjönk år 2017. Arkivbild.
Utbud och efterfrågan. Det ökade byggandet av bostadsrätter är den främsta anledningen till att priserna, i vissa kommuner, sjönk år 2017. Arkivbild.

Stora skillnader mellan bopriser i kommunerna

I Trelleborg ökade bostadsrättspriserna i fjol med 40 procent. I Skellefteå sjönk de med 15. Svensk fastighetsförmedlings nya statistik visar att prisförändringarna skiljer sig kraftigt runt om i landet.

ANNONS

Trots att tempot på bostadsmarknaden bromsade in under 2017, fortsatte ändå priserna på bostadsrätter och villor att stiga på de flesta håll i landet. Framför allt i de södra delarna. De största vinnarna på fjolårets bostadsmarknad var de två kommunerna Trelleborg och Vellinge.

- Jag tror att de skånska kommunerna ökar så pass mycket i pris för att de ligger nära kontinenten. Nästan alla de som toppar listan över kraftigast prisökning har nära till både Malmö och Köpenhamn. Man har också haft fokus på att utveckla regionen under de senare åren, säger Tanja Ilic, vd för Svensk fastighetsförmedling.

ANNONS

Mellanstora kommuner ökar mest

Priserna har framför allt stigit i Sveriges mellanstora kommuner. Däremot fanns ingen av de tre storstadsregionerna med på topplistan. I Stockholm sjönk till exempel priserna på bostadsrätter med sex procent, och villapriserna med två procent.

- I Stockholm har vi haft mångåriga ökningar, men det är glädjande att det inte längre är ett sådant storstadsfokus. Ökningen i mindre och mellanstora kommuner kan nog förklaras med att många vill bo kvar i mindre städer. Det har satsats på infrastruktur, fler jobb och bättre boenden.

Arbetsmöjligheter spelar in

Tanja Ilic tror att prisnedgången i de större städerna kan ha att göra med att utbudet ökat. Enligt Hemnet lades hela 13 procent fler bostäder ut till försäljning 2017, jämfört med tidigare år.

TT: Men varför skiljer sig priserna så mycket kommunerna emellan?

- Det har framför allt med pendlingsavstånd, infrastruktur och skolor att göra. Men också arbetsmöjligheterna i de olika kommunerna spelar in.

ANNONS
TT

Fakta: Här steg bostadspriserna mest

Bostadsrätter ökning i procent:

1. Trelleborgs kommun: 40

2. Vellinge kommun: 35

3. Karlskoga kommun: 35

4. Landskrona kommun: 33

5. Härnösands kommun: 30

Villor ökning i procent:

1. Vänersborgs kommun: 20

2. Lomma kommun: 19

3. Höörs kommun: 17

4. Karlskrona kommun: 17

5. Sandvikens kommun: 16

Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter och villor gjorda under januari 2017–december 2017. Endast kommuner med över 50 försäljningar är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik AB.

Källa: Svensk fastighetsförmedling

ANNONS