Generaldirektörerna Johan Carlson, Olivia Wigzell och Lena Erixon har alla fått lönelyft.
Generaldirektörerna Johan Carlson, Olivia Wigzell och Lena Erixon har alla fått lönelyft. Bild: Erik Simander

Stora lönelyft för höga chefer som arbetar mot pandemin

Folkhälsomyndighets generaldirektör Johan Carlson och Socialstyrelsen Olivia Wigzell, tjänar nu båda 130 000 kronor i månaden efter att regeringen höjt löner för myndighetschefer.

ANNONS
|

Både Folkhälsomyndighetens och Socialstyrelsens generaldirektörer har stått i centrum under coronapandemin, och får nu båda stora lönelyft efter regeringens lönerevision, som gäller retroaktivt från oktober 2019, skriver nyhetssajten Publikt.

Johan Carlson får en löneökning med 4,5 procent och har efter höjningen en månadslön på 131 100 kronor. Olivia Wigzell får en höjning med 6,6 procent, och får en månadslön på 130 000 kronor.

LÄS MER:Undersköterska – yrket som får central roll i avtalsrörelsen

LÄS MER:Tveksamt om retroaktivt löneklirr i år

Trafikverkets chef i topp

Gladast av alla generaldirektörer torde dock Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon vara, som för femte året i rad toppa lönelistan. Trots att hon bara får en blygsam höjning med 0,7 procent blir månadslönen 175 900 kronor.

ANNONS

På andra plats hamnar Rikspolischefen Anders Thornberg med en månadslön på 170 700 kronor.

Johan Carlson och Olivia Wigzell tillhör dem som ökat sina löner mest, båda har stått i centrum under pandemibekämpningen.

Men om deras löneökningar är kopplade till coronapandemin vill Claes Lindgren, chef på enheten för statlig arbetsgivarpolitik på finansdepartementet inte kommentera, skriver Publikt.

Den genomsnittliga lönen för myndighetschefer är nu 111 652 kronor i månaden. Snittlönen för männen är cirka 500 kronor högre än för kvinnorna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS