Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunikationskommittén FCC, med ordföranden Ajit Pai till höger, under mötet där neutralitetsreglerna revs upp.

"Stora affärsintressen vill styra och ställa"

Att USA river upp reglerna om nätneutralitet riggar internet i operatörernas favör och ställer till det för mindre aktörer, enligt experten Måns Jonasson.

Enligt regelverket som nu röstats bort har bredbandsoperatörer inte fått premiera enskilda sajter eller företag i sina nät. Oron växer för att de nu ska kunna kontrollera vad användare kommer åt och inte.

- De kan höja priset för vissa, samtidigt som de sänker priset för andra, säger Måns Jonasson, digital strateg vid Internetstiftelsen i Sverige (IIS).

- På den amerikanska marknaden oroar man sig för att Comcast, Verizon, eller andra som äger stora nät ska börja prioritera sina egna tjänster och göra det svårare för andra. Vissa sajter börjar gå långsamt, Netflix börjar hacka.

Priser kan gå upp

Svenska och europeiska aktörer följer utvecklingen och det sker redan att operatörer gynnar enskilda tjänster i sina abonnemang, poängterar Jonasson. Men på kort sikt kommer svenskar inte att märka av det som sker i USA.

- Däremot kan man tänka sig att stora tjänster som Netflix och Amazon tvingas till uppgörelser med de amerikanska tjänsterna för att inte drabbas. Priser på vissa tjänster kan tänkas gå upp, säger han.

Ett fåtal stora företag dominerar den amerikanska operatörsmarknaden och små aktörer har haft svårt att slå sig in. Ledaren för den amerikanska myndigheten FCC, Ajit Pai som tillsattes av president Donald Trump, menar dock att de genom att riva upp reglerna frigör internet.

"Tvärtomspråk"

Tvärtomspråk, enligt Måns Jonasson på IIS:

- Det är ett sätt att sätta pr-spinn på det de gör. De tar tydligt operatörernas sida från FCC:s håll. De menar att de som äger näten ska ha rätt att prissätta näten som de själva vill.