Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Cellinks unika biobläck kan skriva ut mänsklig vävnad i 3D-bioskrivare. Bild: Cellink

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stora affärer för lilla Cellink

Bioteknikföretaget Cellink förvärvar tyska bolaget Dispendix för drygt 51 miljoner kronor. Cellink inleder också samarbete med bolaget Medimmune för att öka takten för nya läkemedelsupptäckter.

Verksamheten rullar snabbt för lilla bioteknikföretaget Cellink nu. I slutet på november meddelade företaget att man tänker köpa det tyska life-sciencebolaget Dispendix, vars teknologiplattform möjliggör för forskare att snabbare bygga upp mikrovävnader som kan användas inom läkemedelsutveckling.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det ligger helt i linje med Cellinks verksamhet. Göteborgska Cellink har utvecklat en 3D-bioskrivare och ett unikt biobläck som kan skapa mänsklig vävnad för forskning och läkemedelsutveckling.

Storaffär för litet bolag

Förvärvet av Dispendix uppgår till drygt 51 miljoner kronor och kommer att betalas dels i kontanter och dels i Cellink aktier.

För Cellink som i fjol omsatte 45,3 miljoner kronor får detta bedömas som en stor affär. I somras fick bolaget in 100 färska miljoner kronor i en riktad nyemission.

Från Cellink bedömer man att Dispendix kommer att bidra med 12 miljoner kronor till koncernens nettoomsättning under 2018-2019.

LÄS MER: Cellink har gått från startup till börsgunstling

Samarbete inom läkemedelsforskning

Under tisdagen meddelade Cellink att man också ingått samarbete med Medimmune laboratorium för att kunna öka takten inom läkemedelsforskning.

Medimmune är ett dotterbolag till Astra Zeneca inom den globala biologiska forskningen och utvecklingen.

Samarbetet kommer att innebära att Cellink bistår med 3D-printade biovävnader som används som verktyg vid forskningen av sjukdomar som behandling av tumörer, hjärt- och lungsjukdomar och njursjukdomar.

Projektet kommer att pågå under ett år.

– Detta kommer att öppna upp läkemedelssegmentet ytterligare för Cellink och lägga grunden för framtida läkemedelsutvecklingsprocesser. Det är en ära och ett fantastiskt tillfälle för oss att arbeta sida vid sida med Medimmune, säger Erik Gatenholm, vd för Cellink i ett pressuttalande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.