Bultens tillverkning av fästelement i Hallstahammar.
Bultens tillverkning av fästelement i Hallstahammar. Bild: Bulten

Stor coronasmäll för Bulten

Göteborgska fästelementtillverkaren Bulten går på en stor coronasmäll under andra kvartalet. Omsättningen och orderingången är nära halverad när världens bilindustri tvärnitade.

ANNONS
|

Göteborgska börsbolaget Bulten, som tillverkar skruvar, muttrar och fästelement till den globala fordonsindustrin, har gått på en storsmäll under coronapandemin.

Omsättningen minskade från 781 miljoner kronor till 441 miljoner kronor för andra kvartalet, en minskning med 44 procent.

Orderingången har också minskat dramatiskt från 752 miljoner kronor under andra kvartalet i fjol till 409 miljoner kronor i år. Det är en minskning med nära 46 procent, jämfört med förgående år.

Detta visar sig också i resultatet efter skatt som uppgår till minus 39 miljoner kronor, mot en vinst på 14 miljoner kronor för samma period i fjol.

Virusets stora påverkan

– Effekterna av covid-19 har haft stor inverkan på den globala fordonsindustrin och därmed även på Bulten. Orderingången och nettoomsättningen påverkades negativt under andra kvartalet, skriver vd:n Anders Nyström i en kommentar.

ANNONS

Fordonsproduktionen i Europa och USA stod i princip still i början av andra kvartalet, men ska därefter delvis ha återhämtat sig, skriver Bulten i sin rapport.

Bulten har 1 200 anställda som gått på arbetstidsförkortningar och korttidspermitteringar i Europa och Nordamerika, men permitteringarna ska ha minskat i takt med att volymerna ökat.

– Hur fordonsindustrin kommer att påverkas under resten av året är svårt att förutse men med vidtagna åtgärder kan vi med kort varsel anpassa vår produktionstakt till marknadsläget, skriver Anders Nyström.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS