Lokalbrist. Göteborgs har växtvärk. Det finns nästan inga kontorslokaler kvar i centrala Göteborg.
Lokalbrist. Göteborgs har växtvärk. Det finns nästan inga kontorslokaler kvar i centrala Göteborg.

Stor brist på kontor i Göteborg

ANNONS
|

Bristen på attraktiva centrala kontorslokaler i Göteborg blir allt mer alarmerande.

GP:s rundringning bland de stora fastighetsägarna visar att det i stort sett inte finns några lediga kontorsytor kvar inne i centrala Göteborg.

- I centrala Göteborg ligger vi på en uthyrningsgrad på 97 procent, det är alltås tre procents vakans. Bortsett från en renovering på Östra Hamngatan, så har vi bara någon enstaka central lokal, säger Cecilia Fasth, vd för Castellum region väst.

Castellum är inriktat på kommersiella fastigheter, och Cecilia Fasth konstaterar att även Norra Älvstranden idag också räknas in i Göteborgs centrala lägen.

ANNONS

- Det är samma sak där, vi har inte en enda ledig lokal på Norra Älvstranden, säger hon.

Samtidigt ökar trycket från företag och varumärken som vill in på den heta Göteborgsmarknaden.

- Det roligaste avtalet vi skrev senast är Eklund New York Stockholm. Väldigt kul att han vill driva verksamhet i Göteborg, säger Cecilia Fasth.

Vasakronan har svårt att erbjuda kontor i den omfattning som efterfrågas. I centrala Göteborg är vakansgraden idag runt tre procent.

- Göteborg har tydligt uttalade expansionsplaner och Vasakronan är just nu främst engagerade i förändringen av Gullbergsvass men även stora delar av Göteborgs city, säger Kristina Pettersson Post, regionchef för Vasakronan i Göteborg.

Framöver kommer Collector att flytta in i Läppstiftet, och Vasakronan har startat nyproduktionsprojektet Platinan vid nya brofästet med 60000 kvadratmeter med en blandning av kontor och hotell.

Den kraftiga efterfrågan på moderna lokaler gör också att hyrorna stiger kraftigt.

- Idag tecknar vi hyreskontrakt mellan 3000 till 3500 kronor kvadratmetern i centrala lägen, och vi ser att den utvecklingen kommer att fortsätta, säger Kristina Pettersson Post.

Även Hufvudstaden ser starkt sjunkande vakanser och stigande hyror.

- Hyresvakansgraden för våra kontor i våra fastigheter i Göteborg inklusive projektvakanser är fyra, fem procent, säger Fredrik Ottosson, chef affärsområde Göteborg på Hufvudstaden.

ANNONS

- Vi ser en fortsatt positiv marknad i närtid, säger han.

Wallenstam som är en av de största fastighetsaktörerna inom vallgraven och vid Avenyn ser också en kraftigt ökad efterfrågan på kontorslokaler.

- Många av de kunder vi har är företag som växer och behöver mer utrymme inom ramen där de sitter. Det går bra för många av våra hyresgäster, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.

Av Wallenstams totala 400000 kvadratmeter kommersiella ytor är vakansgraden idag cirka fyra procent.

- Den största vakansen finns på Södra Gubberogatan där vi byggt om och moderniserat en byggnad och vi nu håller på och hyr ut. I övrigt är det mindre styckekontor lite här och där. I Rosenlund har vi också mycket lokaler och där är också fullt uthyrt, säger han.

Där det fortfarande kan finnas en del kontorslokaler är i Gårdaområdet, som numer också räknas till centrala Göteborg och som inom tio år kommer att bli ett kontorstätt område.

- Det pågår en modernisering av Gårda, och det är också ett av de få områden i Göteborgs centrum som inte kommer att beröras av Västlänksproduktionen. Det pågår just nu ett planarbete där man kommer att bygga ett par höghus mellan 30-40 våningar, säger Thomas Dahl.

ANNONS

Även Wallenstam planerar att bygga ett höghus i området på drygt 30 våningar, men där blir byggstarten tidigast 2022-2023.

Fakta: Hyror kontorslokaler

Efterfrågan på centrala kontorslokaler driver upp kontorshyrorna i centrala Göteborg.

  1. Castellum ligger på 2800 kronor till 3200 kronor kvadratmetern.
  2. Vasakronan ligger på 3000 till 3500 kronor kvadratmetern.
  3. Hufvudstaden ligger på 2400 till 3200 kronor kvadratmetern.
  4. Wallenstam ligger på 3600 till 3700 kronor kvadratmetern i nyrenoverade lokaler.
ANNONS