Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Brorström på Veteranpoolen söker med ljus och lykta efter jobbsugna pensionärer som vill jobba.

Stor brist på jobbsugna pensionärer

Bemanningsföretagen för pensionärer söker intensivt efter arbetskraft. - Jag behöver 100 pensionärer i morgon, säger Anders Brorström på Veteranpoolen.

Enligt intresseorganisationen Skattebetalarna har den återinförda särskilda löneskatten för pensionärer kraftigt bromsat in sysselsättningsgraden för åldersgruppen 65-74 år, och hänvisar till siffror från EU och SCB. Skattebetalarna menar att den höjda skatten på 6,15 procent får arbetsgivare att tveka att behålla eller nyanställa äldre personer.


Uppgiften visar sig vara en sanning med modifikation. När GP kontaktar några av de större bemanningsföretagen för äldre i Göteborgsområdet, så visar det sig i själva verket att det råder stor brist på jobbsugna pensionärer.
- Jag behöver 100 stycken i morgon. Och jag skojar inte. Jag skriker efter personal. Behovet på marknaden är helt enormt, säger Anders Brorström, arbetsgivare och franchisetagare för Veteranpoolen i Göteborg.
- Jag behöver personal inom alla typer av hantverk, och jag börjar nå mitt kapacitetstak inom städ, där behöver jag jättemånga. Jag skulle även behöva anställa inom trädgård. Det är fullständig rock n' roll på marknaden just nu när det gäller trädgård, säger han.


Claus Olausson vd för Pensionärspoolen i Göteborg, söker också efter jobbsugna erfarna pensionärer, men har svårt att hitta dem.
- På hantverkssidan behöver vi ungefär tio personer till direkt och vi behöver fler professionella trädgårdsmänniskor. Vi har fått in bra folk, men vi behöver fler. Och vi gör ingen marknadsföring mot kunderna för vi kan inte tillgodose alla som finns, säger han.
- På städavdelningen är det likadant. Vi får in massor med förfrågningar, men vi behöver mer personal. Det är både ett angenämt men frustrerande problem, säger Claus Olausson.


Varför är det så svårt att hitta jobbsugna pensionärer?
- Ja, det undrar jag också. En del vill inte jobba. En del har det tillräckligt bra både ekonomiskt och ett socialt ordnat liv som de trivs väldigt bra med, säger Anders Brorström.
- Men det finns ju fler grupper. En del har det bra ekonomiskt men har kommit till oss för att de tycker att det har kul att göra någonting och känner att de fortfarande kan bidra med sin yrkeskompetens. Och det är helt på egna villkor, de arbetar så mycket eller lite som de vill.


Sedan finns det också äldre som nästan känner att de måste fortsätta att arbeta för att pensionen inte räcker till.


Claus Olausson på Pensionärspoolen tror också att den ökande konkurrensen med fler bemanningsföretag för pensionärer kan ha lett till brist på arbetskraft.


Efterfrågan på olika tjänster från bemanningsföretag för äldre är fortsatt hög, dels för att de har något lägre priser på grund av lägre arbetsgivaravgifter, dels för att allmänheten köper mycket tjänster med rot- och rutavdrag, och då hamnar timkostnaden på drygt ett par hundra kronor i timmen. 
Dessutom har äldre en enorm arbetslivserfarenhet, vishet, kompetens och disciplin, konstaterar arbetsgivarna.


Men det är inte bara inom service och hantverk som bemanningsföretagen för äldre ger sig in i leken.
- Vi fokuserar nu mer på företagsmarknaden. Det kommer vi att lägga mer krut på härnäst och jag vet att det finns ett jättebehov för många företag där vi kan hjälpa till med ekonomitjänster och liknande, säger Claes Olausson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.