Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Island har blivit en av världen största producenter av kryptovalutor där det finns massor av geotermisk energi. Bilder: Kin Cheung, Egill Bjarnasson

Stor bitcoin-stöt på Island

Drygt 600 datorer som används till att ta fram bitcoin och andra kryptovalutor är spårlöst försvunna.

Under december och januari har över 600 datorer som används för att ta fram bitcoin och andra kryptovalutor stulits på Island.

Två personer har häktats, rapporterar norska E24, men datorerna är fortfarande spårlöst försvunna.

Datorer för kryptovaluta

Datorerna värderas till cirka 16 miljoner kronor, men värdet kan bli ännu högre om utrustningen använts för att framställa icke-spårbara virtuella pengar och kryptovalutor, som bitcoin.

Isländska tidningar kallar bitcoin-kuppen för den största stöten i landets historia.

I dagsläget ska elva personer ha gripits, däribland en säkerhetsvakt och polisen övervakar strömförbrukningen i hopp om att finna tjuvarna.

Elföretag, nätleverantörer och datacenter för lagringsutrymme uppmanas hjälpa polisen i tjuvjakten. Framställning av kryptovalutor kräver i likhet med illegal marijuanaodling mycket energi och hög energiförbrukning kan avslöja var datorerna finns.

Så sent som i februari i år gick det isländska energibolaget HS Orka ut och varnade för att kryptovalutornas energiförbrukning kan komma att gå om hushållens under 2018, skriver Ny Teknik.

Stor energitjuv

Island har blivit ett populär tillhåll för datacenter som genererar bitcoin och andra kryptovalutor på grund av den goda tillgången på förnyelsebar energi som finns i landet.

Dessutom finns det planer på att anlägga ännu fler datacenter som gräver kryptovalutor på Island.

Om det blir verklighet kan landet stå inför problem med energiförsörjningen för islänningarna själva.

– Om alla de här projekten blir verklighet kommer vi inte att ha tillräckligt mycket el för dem, säger Johann Snorri Sigurbergsson på energibolaget HS Orka.

Kryptovalutorna är riktiga energitjuvar. Enligt sajten Digiconomists beräkningar konsumerar bitcoin-nätverket i dagsläget över 48 terawattimmar årligen, mer än hela Singapore.

Hackare stal miljarder

Den stora stöten på Island är inte den första och inte heller den största inom kryptoområdet.

I slutet på januari meddelade Japans största börs som handlar med kryptovaluta Coincheck, att de blivit hackade på kryptovalutor till ett värde av 4,2 miljarder svenska kronor, innan anställda upptäckte stölden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.