Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Bussars dotterbolag i Kanada i storaffär med Chicago Bild: Linn Malmén / TT
Volvo Bussars dotterbolag i Kanada i storaffär med Chicago Bild: Linn Malmén / TT

Stor affär för Volvo-bolaget i Nordamerika

Volvo Bussars dotterbolag Nova Bus har ingått ett avtal om 600 bussar med Chicagos transportmyndighet, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Den amerikanska staden Chicago har flera Sverigekopplingar. Under den stora Amerikaemigrationen bosatte sig många svenskar i området, vilket inte minst stadsdelen Andersonville vittnar om.

Under måndagen kom beskedet att staden får ytterligare en Sverigekoppling – även om den är något mer långsökt. Det är nämligen så att kanadensiska Nova Bus, ett dotterbolag till Volvo Bussar, ingår i ett avtal om 600 bussar med Chicagos transportmyndighet.

– Det är kul att det går så bra i USA för Nova Bus. Det här är en av flera ordrar i landet nyligen, bland annat i New York i fjol, säger Joakim Kenndal, presskontakt på Volvo Bussar, och syftar till de upp emot 500 bussarna företaget sålde till östkuststaten i januari 2020.

LÄS MER: Göteborg under andra världskriget – unik film i färg

Kostnaden hemlig

Affären med Chicago innebär att stadens transportmyndigheter köper in minst 100 bussar, med option på ytterligare 500. Chicagos transportmyndighet ombesörjer hela Chicago samt dess 35 omgivande förorter, vilket innebär att det är det näst största kollektivtrafiksystemet i USA.

Hur mycket affären kostade vill inte Joakim Kenndal gå ut med.

– De siffrorna håller vi för oss själva.

Volvo Bussar förvärvade Nova Bus år 2005.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.