3 786 svenska företag gick i konkurs mellan januari och juni, enligt statistik sammanställt från Bolagsverket av kreditupplysningsföretaget Bisnode. Arkivbild.
3 786 svenska företag gick i konkurs mellan januari och juni, enligt statistik sammanställt från Bolagsverket av kreditupplysningsföretaget Bisnode. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Över 10 000 nordiska bolag i konkurs i år

Antalet konkurser under det första halvåret är betydligt fler i Sverige jämfört med grannländerna Norge, Danmark och Finland. Det visar siffror från kreditupplysningsföretaget Bisnode.

ANNONS

Totalt begärdes 10 538 aktiebolag i konkurs i Norden det senaste halvåret, Island undantaget, enligt statistik sammanställt av Bisnode.

I Sverige ökade konkurserna med 16 procent jämfört med samma period förra året. Totalt 3 786 svenska företag gick i konkurs mellan januari och juni. Tuffast var det i april, med en ökning på 42 procent. I juni planade den svenska kurvan med konkurser ut, med 585 aktiebolag i konkurs, vilket är ett företag mindre än i juni i fjol, enligt siffror från Bolagsverket som sammanställts av Bisnode.

Finland hade 887 konkurser mellan januari och juni, en ökning med 11,3 procent jämfört med samma period i fjol. I Norge uppgick konkurserna till 2 865, en motsvarande ökning med 1,8 procent. I Danmark gick 2 820 företag i konkurs, vilket är en minskning med 36,4 procent jämfört med samma period föregående år.

ANNONS

Skillnaderna mellan länderna beror sannolikt på omfattningen och utformningen av de statliga stöden, tror Tomas Hedenius, marknadschef på Bisnode. Och risken är stor för en andra konkursvåg efter sommaren, uppger han.

– Rådet till alla företagare är att håll koll på dina leverantörer och dina kunder, vem du ger kredit. Stora förluster i ett företag ger lätt smittoeffekt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS