Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stopp i produktionen hotar på Volvo

Coronavirusets spridning riskerar att få stora konsekvenser inom fordonsindustrin. Inom en till två veckor kan det bli stopp i produktionen i Volvos fabrik i Torslanda.

På grund av Coronaviruset spridning och produktionsbegränsningar i kinesiska fabriker hotar nu även underleverantörernas tillverkning i Sverige – och i förlängningen även biltillverkningen på Torslandaverken, enligt branschorganisationen Fordonskomponentgruppen, FKG. Något P4 Göteborg var först med att rapportera om.

– Vi hade det kinesiska nyåret och nu två veckors stopp med Coronaviruset. Frakten av fordonskomponenter går med båt. Om inget ändrar sig inom ett par veckor får inte fabrikerna här i Sverige komponenter från Kina och då får vi allvarliga störningar – för att bygga en bil eller ett fordon behöver man ju allt material, säger Fredrik Sidahl, vd på FKG.

– Det här kommer att påverka hela den svenska fordonsindustrin, det är tillverkarna, leverantörer och leverantörer till leverantörer.

Fredrik Sidahl konstaterar någonstans kring drygt 80 000 personer är anställda i leverantörerna till fordonsindustrin.

LÄS MER: Coronaviruset kan försena sommarkläder

LÄS MER: Efter coronautbrottet måste de jobba dygnet runt

Fabriker ännu igång

Från Volvo Cars sida svarar presstalespersonen Stefan Elfström följande om att Torslandafabriken kan komma att stänga inom ett par veckor.

– Det här är ju uppgifter från FKG.

Men stämmer det?

– Det vi kan säga är att all vår produktion utanför Kina – alltså Sverige, Belgien och USA är igång. Vi har kontakt med våra leverantörer i alla kedjor för att undvika störningar på grund av Kina.

Men kan det bli störningar inom ett par veckor?

– Jag vill inte spekulera utan vi har alla fabriker utanför Kina igång. Vi jobbar intensivt med våra leverantörer.

Kinafabriker fortsatt störda

När det gäller Volvo Cars fabriker i Kina är produktionen fortfarande kraftigt påverkade av Coronaviruset.

– Det vi har igång är verksamheten i huvudkontoret där. I fabriken väntar vi på att situationen ska stabiliserar sig och vi följer lokala myndigheters regler och restriktioner.

Han upprepar den bedömning gjorde i samband med bokslutskommunikén: att det kommer att vara en negativ påverkan på resultatet under första kvartalet, men att man räknar med en positiv utveckling under resten av året.

Det är under förutsättning att situationen med viruset lättas i Kina?

– När det gäller Coronaviruset följer vi situationen dag för dag.

Hos lastbilstillverkaren Volvo Lastvagnar finns det inga som helst signaler på att man kommer att fatta beslut om att stoppa produktionen framöver.

– Vi har öppnat vår produktion i Kina, och vår produktion har inte påverkats av inflödet från leverantörer, säger Claes Eliasson, presstalesperson på AB Volvo.

LÄS MER: Sämre försäljning för Volvo Cars efter virusutbrott

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi