Stopp för amerikansk hummer

ANNONS
|

Den amerikanska hummern är större och aggressivare än den svenska motsvarigheten. Dessutom bär den på en hel del farliga sjukdomar. Etablerar den sig i svenskt vatten är det dåliga nyheter för den inhemska hummern.

– Får den fäste blir vi aldrig av med den, säger Vidar Øresland vid Havslabaratoriet i Lysekil.

Han berättar att det totalt dykt upp fem amerikanska humrar på västkusten. Men det kan vara illa nog, och många fler kan gömma sig under ytan.

– De kan leva på mycket större djup än våra humrar. Kanske har de redan etablerat sig utan att vi vet det, säger Vidar Øresland.

ANNONS

Då riskerar de amerikanska humrarna att smitta de ickeresistenta svenska humrarna med olika sjukdomar och parasiter. Dessutom kan de para sig med de svenska och på så sätt föra med genetiska defekter eller sjukdomar.

Problemet börjar när importerade amerikanska humrar flyr fångenskap och hamnar i havet. Därför har Vidar Øresland och hans kollega Mats Ulmestrand bearbetat regeringen för att få till stånd en lagändring.

Nu har arbetet fått effekt, TT skriver att miljöminister Lena Ek och regeringen föreslår ett förbud mot både import och försäljning av den amerikanska hummern.

Enligt TT hoppas Lena Ek att förbudet ska börja gälla nästa sommar. Först måste lagförslaget anmälas till EU-kommissionen och Världshandelsorganisationen (WTO). Undantag ska finnas för särskilda importörer som själva kokar sin hummer och därmed minimerar flyktrisken.

Vidar Øresland är glad att lagstiftarna börjat lyssna.

– Det här är viktigt för västkustens alla 9000 hummerfiskare. Förhoppningsvis hinner vi stoppa problemet i tid, säger han.

Svart till gröngul i färgen, den svenska är ofta blåare.

En eller flera taggar på undersidan av pannhornet.

Två rader med taggar på klon, den svenska har en rad.

Stjärtloben är inte helt svart som den svenska, ibland lite gul.

ANNONS