Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lindex, med vd Susanne Ehnbåge, kan få ny ägare. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Lindex, med vd Susanne Ehnbåge, kan få ny ägare. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Stockmann kan sälja Lindex

Den finländska varuhusgruppen Stockmann meddelar att klädkedjan Lindex kan komma att säljas. Samtidigt redovisar Lindex en kraftig vinstökning.
– Den goda tillväxten innebär en större potential att få sålt Lindex, om det nu blir aktuellt. Det är positivt, säger klädkedjans vd Susanne Ehnbåge till GP.

I ett pressmeddelande, som skickades ut i samband med Stockmanns halvårsrapport, skriver bolaget att det "undersöker strategiska alternativ" för Lindex.

"Styrelsen ser en stor potential i Lindex framtida utveckling, och har därför beslutat att undersöka strategiska alternativ för bolagets ägarskap", heter det i pressmeddelandet.

"Stockmann publicerar ytterligare information när undersökningen framskrider", skriver bolaget vidare.

Stockmann gjorde en förlust under första halvåret, sedan försäljningen minskat rejält, och gör nu ommöbleringar i ledningen. Jari Latvanen har utsetts till ny vd.

Lindex ökade däremot sitt rörelseresultat till 65 miljoner kronor under första halvåret i år, jämfört med 35 miljoner kronor motsvarande period 2018, enligt ett separat pressmeddelande. Den totala försäljningen var oförändrad men försäljningen via nätet växte med närmare 30 procent.

"Vi liksom branschen har påverkats av en kall vår och vi har dessutom haft en kalendereffekt med påsken. Vi har dock ökat vårt snittköp samt förbättrat vår marginal genom att vi har minskat våra prisnedsättningar", säger vd Susanne Ehnbåge, enligt pressmeddelandet.

Moderbolagets besked om en möjlig försäljning kommer inte som en chock för klädkedjans vd.

– Vi har varit väl medvetna och är helt och hållet med på tåget om att de här diskussionerna förs. Men mitt fokus förblir att göra det bästa utav Lindex, oavsett vilken inriktning som vi nu kan tänkas landa i, säger Susanne Ehnbåge till GP.

Stockmann köpte ut Lindex från Stockholmsbörsen genom ett bud hösten 2007. Aktien avnoterades i januari 2008.

Lindex har i dag verksamhet på 17 olika marknader och totalt 470 butiker, utöver nätförsäljningen.