Stockholmsbörsen sjönk i linje med omvärldens börser. Arkivbild.
Stockholmsbörsen sjönk i linje med omvärldens börser. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen vände nedåt

Stockholmsbörsen var en dryg timme före stängning upp 0,5 procent men vände sedan och följde ledande Europabörser. OMXS-index slutade ned 0,6 procent.

ANNONS

En av de stora förlorarna var tungviktaren AB Volvo med ett tapp på 3,0 procent. Kraftigast föll mobiloperatören Tele2 med en nedgång på 3,3 procent för B-aktien.

Klädkedjan H&M:s aktie backade svagt inför torsdagens delårsrapport, ned med 0,4 procent.

Läkemedelskoncernen Astra Zeneca backade med sin stora indextyngd 1,7 procent efter besked om försäljningen av rättigheter till Losec och ett bakslag för en ny kombination för behandling av lungsjuka i USA.

Ett inköpschefsindex från Swedbank/Silf visar hur svensk industri tvärnitar, vilket sänker kronan kraftigt mot både dollarn och euron och får analytiker att börja spekulera i att Riksbanken nu måste sänka styrräntan. Riksbankens prognos pekar annars på en räntehöjning kring årsskiftet.

ANNONS

Börsvinnare under torsdagen blev snusföretaget Swedish Match, upp 1,7 procent, medicinteknikföretaget Getinge, upp 1,2 procent, och Electrolux som ökade 1,1 procent.

Trenden på ledande Europabörser var nedåt. Dax-index på Frankfurtbörsen backade 1,3 procent. CAC 40-index på Parisbörsen sjönk 1,4 procent, och Londonbörsens FTSE 100-index föll 0,7 procent.

ANNONS