Breda indexet på Stockholmsbörsen är ned drygt 7 procent sedan toppen i augusti.
Breda indexet på Stockholmsbörsen är ned drygt 7 procent sedan toppen i augusti. Bild: Richard Drew

Stockholmsbörsen faller tungt

Börsen fortsätter nedåt under tisdagseftermiddagen. Omkring 15-tiden var Stockholmsbörsens breda index ned omkring 2 procent, vilket innebär att toppnoteringen från augusti månad numer är långt borta.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen har haft ett bra år hittills. Sedan årsskiftet har det breda indexet OMXSPI ökat sitt värde med 21 procent.

Hösten har dock inlett desto skakigare. Inflationsoro i USA samt skuldkrisen kring den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har fått investerare att trycka på säljknappen. Sedan toppnoteringen i början av augusti har börsen fallit över 7 procent.

Under tisdagen har OMXSPI:s värde sjunkit med omkring 2 procent, medan storbolagslistan – förkortat till OMXS30 – rasat med närmare 1,5 procent.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsens Large Cap-lista har det gått sämst för hälsovårdsbolaget Medicover, fastighetsbolaget Sagax och industrikoncernen Indutrade, som vid 15.30-tiden sett en nedgång på drygt 6 procent.

ANNONS

LÄS MER:Välkänd meme säljs på nätet – för hundratusentals kronor

LÄS MER:Polestar till börsen – Leonardo DiCaprio en av ägarna

Fastighetsbolagen faller tungt

Fastighetsbolag – som under 2021 haft en omfattande kursrusning – som Platzer, Wallenstam och Fabege föll tungt under tisdagen. Även småspararfavoriten Evolution föll närmare 4 procent, tillsammans med spelbolagskonkurrenter som Betsson och Kindred Group.

Uppåt gick det däremot för Electrolux aktie, som vid 15-tiden hade ökat börsvärdet med drygt 4 procent. Andra vinnare för dagen var oljebolaget Lundin Energy och hygienbolaget Essity som såg en uppgång på omkring 1,5 procent.

Börssiffrorna lyser rött även på andra sidan Atlanten. New York-börserna Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq föll samtliga mellan 0,3-1,1 procent direkt vid öppning på tisdagsmorgonen, amerikansk tid. Fallen kommer efter det att den amerikanska 10-årsräntan – den så kallade ”tioåringen” – är på den högsta nivå på tre månader, samtidigt som oljepriset stiger för första gången sedan 2018.

Ett företag som går mot trenden är bad- och underklädesbolaget Naked Brand Group som vid öppning rusade över 20 procent. Bolagets aktie har snabbt blivit en småspararfavorit på olika aktieforum, och kallas likt Gamestop-aktien för en ”meme-aktie”.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS