Stockholmsbörsen faller – nytt årslägsta

Stockholmsbörsen faller tydligt under måndagen. Nedgången är såpass stor att kursen sjunker till ett nytt årslägsta.

ANNONS
|

Börsen föll redan innan kriget i Ukraina startade, men har sedan i omgångar rasat för att sedan återhämta sig igen. Energikrisen, inflationen och de andra ekonomiska faktorerna ligger bakom.

På lunchtid på måndagen låg det breda indexet för Stockholmsbörsen, OMXSPI, på under 730. Det är nytt årslägsta. Det tidigare lägsta var i början av juli då indexet låg lite över 730.

Strax efter lunch på måndagen tilltar det sura handelshumöret och Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index backar 1,8 procent.

Finlistan över landets 30 största bolag, OMXS30, faller något mindre kraftigt – vid klockan 12.25 backar indexet 1,3 procent.

Hittills i år rör det sig om ett ras på 29,6 procent.

ANNONS

De röda siffrorna följer på en allmän räntefrossa inför de många räntebesked som väntas i veckan, däribland Riksbankens väntade höjning om minst 75 baspunkter på tisdagen.

Fastighetsaktier rasar

Den svenska fastighetssektorn fortsätter ta stryk sedan finansieringen blivit allt dyrare i takt med att högre marknadsräntor – SBB faller med 5 procent.

Castellumägaren Rutger Arnhults Corem Property pekar också kraftigt nedåt – minus 4,5 procent.

Allt är dock inte illrött, särskilt inte bland defensiva Göteborgsbolag såsom Astra Zeneca och Getinge.

Medicinteknikkoncernen Getinge är uppåt 0,6 procent. Även Astra Zeneca är på plus, upp 1,1 procent strax efter lunch.

Den nuvarande botten är lite lägre än den var precis innan coronapandemin bröt ut i februari 2020. Då återhämtade sig börsen och tokrusade upp till över 1000. Men sedan början av detta år har den gått ned – en nedgång som tilltagit efter den nuvarande krisen.

LÄS MER:Sparekonomen varnar för tuff vinter: ”Du behöver förbereda dig nu”

LÄS MER:Så skyddar du börsportföljen mot inflationssmockan

LÄS MER:Bred nedgång på Wall Street – Fedex rasade

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS