Stockholmsbörsen faller 2 procent vid öppning.
Stockholmsbörsen faller 2 procent vid öppning. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen faller kraftigt – efter raset i USA

Stockholmsbörsen faller med drygt 2 procent vid fredagsöppningen. Detta efter kraftiga nedgångar i USA och i Asien.

ANNONS
|

Under torsdagen meddelade den amerikanska banken Silicon Valley SVB Financial om en nyemission. Enligt uppgifter ska banken ha drabbats av en så kallad ”bankrusning” – när många kunder ”rusar” till banken för att samtidigt ta ut sina insättningar.

Detta ledde till en kraftig nedgång för många av de amerikanska börserna. Bankindexet stängde dagen med en nedgång på 8 procent, och även flera asiatiska börser drogs ned i fallet.

Stockholmsbörsen öppnar på rött

Vid öppning backade även Stockholmsbörsen med över 2 procent.

Storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank backade samtliga med 3-5 procent.

Samtidigt meddelade Swedbank på morgonen att banken nått en uppgörelse med den amerikanska myndigheten OFAC, i kölvattnet av den baltiska penningtvättshärvan banken var inblandad i för ett par år sedan. Swedbank har avsatt 40 miljoner kronor i uppgörelsen.

ANNONS

LÄS MER:Fem punkter: Därför kostar det så mycket med mat nu

LÄS MER:Systembolaget höjer priserna – så dyr blir alkoholen i vår

LÄS MER:Så mycket tjänar Volvos nya vd i månaden

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS