Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I april tar krögaren Mats Sjölander över den anrika krogen Sjömagasinet.  Bild: Anders Hofgren
I april tar krögaren Mats Sjölander över den anrika krogen Sjömagasinet. Bild: Anders Hofgren

Stjärnkockar säljer klassisk Göteborgskrog

Den anrika Göteborgskrogen Sjömagasinet byter ägare – stjärnkockarna bakom fiskrestaurangen säljer vidare krogen till kocken Mats Sjölander.

I april nästa år får Sjömagasinet en ny ägare. Stjärnkockarna Ulf Wagner och Gustav Trägårdh har nämligen bestämt sig för att sälja den anrika Göteborgskrogen till Mats Sjölander, tidigare involverad i en annan klassisk krog i Göteborg – Kometen.

Kockduon Ulf Wagner och Gustav Trägårdh lämnar Sjömagasinet till våren. Bild: Olof Ohlsson
Kockduon Ulf Wagner och Gustav Trägårdh lämnar Sjömagasinet till våren. Bild: Olof Ohlsson

– Av allt jag har ägnat mig åt har Sjömagasinet varit det mest roliga, det är en otrolig restaurang, säger Ulf Wagner till GP.

Läs mer: Stjärnkock tar över efter stjärnkock

Enligt Wagner följer beslutet att sälja restaurangen på hans ålder.

– Nästa år fyller jag 65 och då vill jag dra ned på tempot och istället ägna mig åt resor, vinuppdrag och matlagningskurser, det visste jag redan när jag tog över Sjömagasinet, säger Ulf Wagner.

Uppvaktad under flera år

Försäljningen var dock varken Wagner eller Trägårdhs idé, initiativet togs av Mats Sjölander under ett telefonsamtal tidigare i höst. En av flera uppvaktare genom åren, enligt Wagner.

– Sedan vi öppnade har fyra eller fem hört sig för om möjligheten att köpa Sjömagasinet. Under de första åren var det riktigt tunga namn som visade intresse, vilka jag uppenbarligen nekade. Men efter samtalet med Sjölander som jag känner som e duktig och seriös kock gick det fort, säger han.

Gör en bra affär

Hur mycket stjärnkocken fick för den klassiska fiskekrogen vill han inte svara på. Men han går inte lottlös ur affären.

– Jag gör en affär jag är nöjd med.

Prisbelönta Wagner och Trägårdh tog över Sjömagasinet 2011 och har sedan dess varit med och givit restaurangen strålglans, dels genom de stora artister som besökt krogen genom åren, dels för den stjärna som Sjömagasinet återkommande fått i Guide Michelin. Men i fjol förlorade krogen spektakulärt sin stjärna.

LÄS MER: Sjömagasinet förlorar stjärna i Guide Michelin

"Rätt många miljoner skäl"

Med ägarbytet bryter Mats Sjölander loss Sjömagasinets smedja, ett annex till restaurangen som bland annat sysslar med matlagningskurser. Verksamheten blir helt och hållet Ulf Wagners syssla, vilket ger stjärnkocken möjligheten att följa sin passion medan Mats Sjölander helt och hållet kan fokusera på restaurangen.

– Han har höga ambitioner med Sjömagasinet. Och rätt många miljoner skäl ur ett ekonomiskt perspektiv.

Den nya ägaren bekräftar den höga målsättningen.

– Det är en ära att få ta över Göteborgs kanske mest välkända restaurang som drivits med framgång av mycket skickliga yrkesbröder under många år, min ambition är att Sjömagasinet även framgent skall stå för hantverk av högsta kvalitet samt gott värdskap, säger Sjölander enligt GT.

Sjömagasinet ligger vid Klippan på Göta älvs strand och har anor som sträcker sig tillbaka till 1770-talet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.