Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brittiska handelsministern Liz Truss har siktet inställt på medlemskap i handelsavtalet CPTPP, där bland annat Japan, Australien och Kanada ingår. Arkivbild.
Den brittiska handelsministern Liz Truss har siktet inställt på medlemskap i handelsavtalet CPTPP, där bland annat Japan, Australien och Kanada ingår. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth AP/TT

Stillahavsavtal rycker närmare för britterna

Japan och de tio andra länderna i handelsavtalet CPTPP – som träffats mellan länder runt Stillahavsområdet – har öppnat dörren för att Storbritannien ska få ansluta sig till avtalet. Det uppger Japans ekonomiminister Yasutoshi Nishimura.

Beskedet bekräftas i ett gemensamt uttalande efter ett digitalt möte mellan ansvariga ministrar från befintliga medlemsländer.

"Storbritanniens potentiella medlemskap skulle gynna gemensamma intressen, delade värderingar och åtaganden om att upprätthålla ett regelbaserat handelssystem som delas av medlemmarna i CPTPP", skriver de elva i uttalandet.

Britternas medverkan skulle också främja marknadsorienterade principer och hjälpa till att motverka protektionism och användandet av orättfärdiga handelshinder, enligt CPTPP-länderna.

CPTPP-avtalet tar bort 95 procent av tullarna mellan medlemsländerna, bland vilka nära allierade länder till Storbritannien – som Australien och Kanada – redan finns med. Andra länder som är med i avtalet är Vietnam, Nya Zeeland, Singapore, Mexiko, Peru, Brunei, Chile och Malaysia.

Tillsammans med Storbritannien skulle CPTPP-avtalet omfatta länder som skapar en marknad som nästan blir lika stor som EU.

Den brittiska regeringen, som i oktober 2020 ingick ett första handelsavtal efter EU-utträdet med Japan, lämnade redan i februari i år in en ansökan om medlemskap i CPTPP.

Storbritanniens handelsminister Liz Truss har nu välkomnat det positiva beskedet och avser att presentera sina planer på området för det brittiska parlamentet de närmaste veckorna.