Pengavärdet sjunker. Arkivbild.
Pengavärdet sjunker. Arkivbild.

Stigande USA-inflation skrämmer ner börsen

Den amerikanska inflationen stiger snabbare än väntat. Effekten blev tydligt stigande räntor och fallande aktiekurser.

ANNONS

- Det är fullt väntat att inflationen i USA är på väg upp men marknaderna är på tå nu efter löneutfallet som kom tidigare i månaden och som var en del av oron på börsen, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

De amerikanska konsumentpriserna steg med 0,5 procent mellan december och januari, enligt statistik från arbetsmarknadsdepartementet.

Det var betydligt högre än väntade plus 0,3 procent, enligt ekonomernas prognoser.

ANNONS

- Att sådana här enstaka månadsutfall kommer in någon tiondel högre eller lägre än väntat, det ska man sällan dra för stora växlar på, säger Öster.

På årsbasis ligger inflationen därmed på 2,1 procent mot förväntade 1,9 procent.

Effekten blev omedelbar. Marknadsräntorna stiger och aktiebörserna tappar mark. Stockholmsbörsens breda OMXS-index låg strax innan på plus 0,7 procent, men föll raskt ner till svagt minus.

Men efter den första reaktionen kom börsen tillbaka och pendlar strax över nollan.

Rädslan för stigande inflation och höjda räntor var det som i förra veckan fick aktiebörserna att rasa.

Hittills har den amerikanska centralbanken höjt räntorna fem gånger sedan botten. Enligt Anna Öster är det troligt att det kommer ytterligare tre amerikanska räntehöjningar i år. Men man utesluter inte en fjärde.

- Det är ingen stark ränteuppgång vi ser framför oss. Och vi ser nu inte att man ska vara orolig för den här inflationsuppgången. Det är helt naturligt i en stark ekonomi, säger Öster.

ANNONS
TT

ANNONS