Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Stena Line Danmarksfärjan. Bild: Sanna Tedeborg
Stena Line Danmarksfärjan. Bild: Sanna Tedeborg

Stena Line stoppar passagerartrafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn

Stena Line stoppar passagerartrafiken mellan Göteborg och Fredrikshamn fram till början av december. Det är beskedet efter att Danmark kommit med nya striktare restriktioner för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset.

Danmark kommer att införa striktare restriktioner i ett antal kommuner på norra Jylland från och med den 9 november – bland annat i Fredrikshamn. Efter beskedet från danska myndigheter har färjerederiet Stena Line beslutat att stoppa all passagerartrafik på linjen Göteborg-Fredrikshamn.

Stoppet gäller i båda riktningar och under samma period som restriktionerna i Danmark, det vill säga från 9 november till 3 december.

– Det är klart att det här påverkar oss negativt. Vi är beroende av både passagerar- och godstrafik. Men samtidigt har vi blivit vana vid att det kommer nya restriktioner hela tiden under detta året. Det är en stor osäkerhet för alla, även för Stena Line, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

LÄS MER: Stena Line sjösätter två nya färjor – för 700 miljoner

Fortsätter med godstrafiken

Han fortsätter:

– Vi ser att det blir tuffare restriktioner över hela Europa och passagerartrafiken påverkas även på andra linjer. Bland annat har de ju nya lockdowns i Storbritannien och Irland. Just nu är det godstrafiken som håller oss flytande, men det är klart att passagerartrafiken är viktig också. Men vi kan inte göra så mycket åt den saken.

Elisabeth Lönne, ansvarig för Stena Linas Danmarkslinjer, säger i en kommentar:

– Vi tar denna situationen på mycket stort allvar och följer självklart de danska myndigheternas rekommendationer. Vi har därför tagit beslutet att under denna period stänga passagerartrafiken på linjen mellan Göteborg och Fredrikshamn men fortsätter att säkerställa den viktiga godstrafiken, precis som vi gjort under hela pandemin.

Linjen mellan Halmstad och Grenå kommer att hållas öppen som vanligt.

LÄS MER: Efter stora varslet – Stena kritiseras

Stena Line kommer att kontakta berörda kunder

Elisabeth Lönne uppger att Stena Line är i färd med att kontakta de som har bokat resor på den aktuella sträckan.

– Vi har nu börjat kontakta våra passagerare som bokat resa mellan Göteborg och Fredrikshamn under perioden för att hitta en lösning för dem. Vi fortsätter också med de extra säkerhetsåtgärder ombord som vi infört i kölvattnet av covid-19, säger Elisabeth Lönne, ansvarig för Stena Lines Danmarkslinjer, i en kommentar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.