Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Stena Jutlandica och alla andra färjor som trafikerar Göteborg-Fredrikshamn samt Halmstad-Grenå inför nu krav om munskydd för passagerare ombord efter krav från danska myndigheter.

Stena Line inför munskydd på Danmarksfärjorna

Stena Line kräver munskydd för passagerare och personal på samtliga färjor mellan Sverige och Danmark. Det meddelade bolaget under fredagen.
– Vi följer de krav som danska myndigheter har satt upp och det gäller omgående, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Rederiets krav på passagerare och anställda kommer efter skärpta krav från danska myndigheter om munskydd, som började gälla 22 augusti. Stena Lines medarbetare kommer också att kunna bära visir, meddelar bolaget. Kravet gäller linjerna Göteborg-Fredrikshamn och Halmstad-Grenå.

Kravet gäller dock inte barn meddelar bolaget i ett pressmeddelande: ”Munskyddet ska bäras under hela resan, från ombordstigning till avstigning, i publika utrymmen. Kravet gäller även vid avstigning i terminalerna i Danmark. Undantaget från kravet är barn under 12 år och passagerare med synnerligen medicinska skäl.”

LÄS MER: Rusning till Tysklandsfärjorna när gränsen öppnades

Passagerare och personal på samtliga Stena Lines färjor mellan Danmark och Sverige måste bära munskydd från och med nu efter krav från danska myndigheter. Bild: Stena Line/Oddway
Passagerare och personal på samtliga Stena Lines färjor mellan Danmark och Sverige måste bära munskydd från och med nu efter krav från danska myndigheter. Bild: Stena Line/Oddway

Passagerare slipper skydd när de äter

Passagerare behöver inte heller ha munskydd på när de vistas utomhus, när de är i sina hytter eller när de äter och dricker, meddelar Stena Line.

Färjorna som är berörda är: Stena Danica, Stena Jutlandica, Stena Vinga och Stena Nautica.

– Kravet på munskydd börjar gälla nu och vi informerar passagerare som ska resa med oss imorgon, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Har ni munskydd eller behöver passagerare ta med sig själva?

– Vi rekommenderar att passagerare tar med sig själva, annars finns det att köpa till självkostnadspris, säger presschefen.

Visar ni passagerare hur de ska bära munskydden?

– Det finns information bland annat på hemsidan gällande de krav danska myndigheter ställer. Skydden ska vara tätt åtsittande på näsa och mun, men det finns inget särskilt krav på en viss skyddsklass på skydden.

Hur ser ni på detta kravet?

– Vi har sedan starten av pandemin rättat oss efter de nationella och internationella riktlinjer och krav som ställs, det är självklart för oss. Det var 22 augusti danska myndigheter införde detta. Att det dröjt har att göra med att våra fartyg är svenskflaggade, så vi visste inte om det gällde oss eller inte.

LÄS MER: Efter stora varslet – Stena kritiseras

LÄS MER: Danmark öppnar för hela Sverige

Har redan krav på skydd på Irländska sjön och Nordsjön

Carl Mårtensson förklarar att det tidigare under corona ibland varit mycket regler och restriktioner att förhålla sig till.

– Det har till och från varit utmanande att hänga med när regler och restriktioner ändras, men vi får rätta oss efter det som gäller.

– Men det här är inte nytt för oss. Det är redan krav på munskydd på fartygen på Irländska sjön och Nordsjön där vi har nio linjer. Och det gäller också ett tyskflaggat fartyg, Mecklenburg-Vorpommern, som trafikerar Trelleborg och Rostock – det är dock inte krav på munskydd på Kielfärjan.

Ni är inte oroliga att kravet på munskydd får en negativ påverkan på viljan att resa med er?

– Nej, det tror vi inte – om man vill resa gör man det ändå.

– Vi har sedan tidigare låga nivåer mot en vanlig säsong på grund av corona. Just nu har vi ändå en hel del som reser med oss när det är bra väder. Och vi har en fraktmarknad i Europa som återhämtat sig. Sedan har det inte alls varit som en vanlig högsäsong. Vi har också infört restriktioner på färjorna av smittskyddsskäl – de är aldrig mer än halvfulla.

LÄS MER: Nu åker göteborgarna till Danmark igen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.