Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Stena Fastigheter gör bostadsrätter till hyresrätter

Stena Fastigheter gör om flera planerade bostadsrätter till hyresrätter. Och nya vd:n Cecilia Fasth tror att priserna på bostadsrätter kommer fortsätta falla. Det rapporterar di.se.

Efterfrågan på nya bostadsrätter är för låg - därför tar nu även Stena Fastigheter till den ovanliga åtgärden att ombilda planerade bostadsrätter till hyresrätter. Ombildningen gäller ett projekt om 440 nya lägenheter i Uppsala, där Stena tidigare planerat att hälften skulle bli hyresrätter, hälften bostadsrätter. Den oroliga bomarknaden gör nu istället att runt 80 procent av lägenheterna blir till hyresrätter.

LÄS MER: Boprisfallet fortsätter i Göteborg

– Det är vad jag vet första gången som Stena Fastigheter beslutat att ombilda planerade bostadsrätter till hyresrätter, säger Cecilia Fasth, som tog över vd-posten i Göteborgsbolaget vid årsskiftet, till di.se.

Tror på "sättning i priserna"

Hon menar att det, i flera delar av landet, råder ett överutbud av nya bostadsrätter, och spår att bostadspriserna därmed kommer fortsätta ned.

– Vår bedömning är att det blir en sättning i priserna. Nya amorteringskravet och ökande utbud av bostadsrätter talar för det. Och att det faktiskt är stora grupper i samhället som inte har råd med de bostäder som nu produceras och här behöver nog branschen jobba hårt för att ställa om mot lägre kostnadsnivå, säger Cecilia Fasth till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Fler bostadsrätter blir hyresrätter

Hon räknar dock inte med något stort boprisfall.

– Räntorna är låga och dessutom finns ju en enorm efterfrågan på bostäder i främst låg- och mellanprissegmentet med den stora bostadsbrist som råder på många håll, förklarar hon i intervjun.

De senaste månaderna har också Wallenstam gått ut och berättat att de, i spåren av en allt skakigare bostadsmarknad, valt att göra om två planerade bostadsrättsprojekt till hyresrätter.

Bostadspriserna fortsatte nedåt i hela landet under december. Enligt Valueguards HOX-index har priserna på bostadsrätter i hela Sverige nu sjunkit med 7,8 procent de senaste tre månaderna. Motsvarande siffra för Göteborg är 7,6 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.