Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
2018-10-02Stena Imperio, som seglade under brittisk flagg, beslagtogs i Hormuzsundet i augusti, och släpptes inte förrän flera veckor senare. Bild: Tommy Chia / Stena Bulk

Stena Bulks fartyg skyddas av brittiska flottan

Efter den amerikanska attacken som dödade Quassem Soleiman sätter Storbritannien in flottan för att skydda fartyg i Hormuzsundet. Där ingår flera av Stena Bulks fartyg.

Det var i fredags som chefen för Irans specialstyrka, Quassem Soleiman, dödades i en amerikansk drönarattack. Med det ökade spänningen i området, så även i Persiska viken och Hormuzsundet, där Iran beslagtog ett av Stena Bulks fartyg så sent som i somras. Det är bara en av flera oljetankers som beslagtagits den senaste tiden.

Attacken som dödade Quassem Soleiman har ökat oron för fartygen i sundet. Nu ska alla fartyg som seglar under brittisk flagg eskorteras genom sundet av den brittiska flottan, vilket SVT Nyheter också har rapporterat om.

LÄS MER: Stena Impero har lämnat hamnen i Iran

När GP pratade med Stena på fredagen hade rederiet fyra fartyg i de osäkra vattnen och några till på väg.

– Vi ser till att hålla fartygen frekvent uppdaterade om situationen. Vi är också i kontakt med relevanta myndigheter, lokalt och internationellt, för att få den senast uppdaterade informationen för att kunna driva säker sjöfart i området, sa Erik Hånell, vd för Stena Bulk, då.

För rederierna som transporterar oljan finns ingen alternativ väg in i området.

– Det är Hormuzsundet man behöver komma igenom, och vi vill alla se till att det kan fortsätta på ett så säkert sätt som möjligt, säger Erik Hånell.

LÄS MER: Stena Bulks vd: "Absolut en oro från vår sida"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.