Stena ökar vinsten

ANNONS
|

Stena AB redovisar en vinst före skatt på 2,7 miljarder för 2010. Det är en ökning med 14 procent och koncernens bästa resultat sedan 2007.

Det framgår av Stenas färska årsredovisning för 2010.

Ägarfamiljen kan glädja sig åt en aktieutdelning på 240 miljoner, varav drygt hälften tillfaller koncernchefen Dan Sten Olsson med 51 procent av aktierna. Syskonen Madeleine Olsson Eriksson och Stefan Olsson delar på resten.

Det är en sänkning jämfört med i fjol då 316 miljoner delades ut till de tre aktieägarna.

Däremot ligger Stenas donationer kvar på samma nivå som i fjol. 14 miljoner delas ut till familjens Stiftelse för forskning och kultur samt andra allmännyttiga ändamål.

ANNONS

Oljeborrning till havs är i dag Stenas mest vinstgivande verksamhet. Vinsten sjönk något i fjol men Stena räknar med en förbättring i år när konjunkturen är bättre och oljepriset stigit.

Desto tuffare är det för färjetrafiken som fortsätter att förlora pengar. Stena Line är ett av världens största färjerederier med 17 linjer i Skandinavien och Storbritannien vid årsskiftet.

”Stigande oljepriser är en börda för Stena Lines färjetrafik. Våra marginaler krymper och lägre fraktvolymer gör inte saken bättre”, skriver koncernchefen Dan Sten Olsson.

Han räknar med ett bättre resultat när konjunkturen blir bättre ” men det kommer att ta tid”.

Dan Sten Olsson räknade i höstas med att förlusterna i färjeverksamheten skulle landa på 280 miljoner.

–Det blev i enlighet med vad vi förväntat oss, säger Stenas finansdirektör Peter Claesson.

Stena Line har tappat en miljard i fraktintäkter under den senaste lågkonjunkturen. I fjol återhämtade sig marknaden något och steg med tre procent.

Samtidigt minskade antalet passagerare och bilar på färjorna som en följd av ändrade turlistor för höghastighetsfärjorna.

Någon omedelbar ljusning är inte i sikte i år.

–Det är förmodligen en lite bättre situtation för frakterna. Men en del av det äts upp av stigande bränslepriser, säger Peter Claesson.

Stenas resultat tyngs också av gigantiska investeringar. Tio miljarder har satsats i bland annat två superfärjor som nyligen satts i trafik mellan Holland och England.

ANNONS

Färjorna som tidigare gick där sattes i stället in i trafik mellan Göteborg och Kiel.

En annan satsning som berör göteborgarna är ombyggnaden av badhotellet i Fredrikshamn till ett karibiskt äventyrsbad.

I Stena AB ingår även rederierna Stena Bulk och Stena roro liksom fastighetsbolaget Stena fastigheter. Här finns också investmentbolaget Stena Adactum, storägare i börsnoterade företag som Gunnebo och i onoterade bolag till exempel Mediatec och Stena Renewable.

Stena AB är det största av de tre bolagen i Stenasfären. Där ingår också återvinningsföretaget Stena Metall och Stena Sessan, liksom börsnoterade rederiet Concordia Maritime. Hela gruppen hade i fjol en sammanlagd försäljning på 48,2 miljarder och redovisar en vinst före skatt på 3,3 miljarder.

Resultat 2010 i miljarder kronor

Försäljning Vinst

före skatt

Stena AB26,52,7

Stena Metall23,20,5

ANNONS