Sten Sjögren om börsoron

ANNONS
|

Hela världens börser rasar. Varför det?

Oron sprider sig för att världen ska hamna i en lågkonjunktur till följd av skuldkrisen i EU och USA.

Om Spanien och Italien inte kan betala sina räkningar kan det bli kaos på finansmarknaderna och banker riskerar att drabbas.

Om flera av världens viktigaste ekonomier genomför nedskärningar samtidigt kommer det att sänka efterfrågan i världen. Då sjunker försäljning och vinster även för svenska exportföretag.

Blir det en ny kris, liknande den som under finanskrisen senast?

Än så länge pågår en återhämtning efter finanskrisen som var den värsta sedan trettiotalets depression. Då hävdes krisen med hjälp av statliga räddningspaket. Nu har räddarna själva råkat i nöd.

ANNONS

Mycket hänger på om politiker och centralbanker kan agera snabbt och resolut. Problemet är att de just nu är villrådiga.

Hur påverkar detta mig som vanlig privatperson?

Börsfallet påverkar oss alla. Även om den som inte sparar i aktier eller fonder kommer att se pensionspengarna krympa ihop. När folk känner sig fattigare dämpas konsumtionslusten, vilket kyler ner ekonomin.

Nedgången kan leda till att Riksbanken avvaktar med räntehöjningar, vilket är positivt för alla som lånat pengar.

Vågar jag köpa en lägenhet nu i sommar?

Ja, om du behöver en bostad och räknar med att bo där en längre tid. Visst finns det risk för en prisnedgång den närmaste tiden. Men på längre sikt behöver det inte vara en dålig affär. Det viktiga är att man har råd med de löpande boendeutgifterna.

Hur slår detta mot jobben i Sverige?

Om det går sämre för svensk exportindustri hotar en försämrad arbetsmarknad och i värsta fall uppsägningar.

Erfarenheterna från finanskrisen hur kusligt fort detta kan gå. Volvos orderböcker var välfyllda innan Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008. Några veckor senare tvingades man varsla folk.

Ett krisläge kan leda till att hushållen håller hårdare i plånboken, vilket även kommer att slå mot företag på den svenska hemmamarknaden.

ANNONS

Positivt är Sverige goda statsfinanser. Det gör att vi – till skillnad från de krisdrabbade länderna i EU – kan stimulera ekonomin med offentliga satsningar.

Riksbanken har också ett utrymme att agera genom att sänka räntan

ANNONS