Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

H&M:s styrelseordförande Stefan Persson lämnar sitt ordförandeuppdrag.  Bild: Janerik Henriksson/TT
H&M:s styrelseordförande Stefan Persson lämnar sitt ordförandeuppdrag. Bild: Janerik Henriksson/TT

Stefan Persson och Karl-Johan Persson avgår från H&M

H&M:s styrelseordförande Stefan Persson avgår, skriver bolaget i samband bokslutet. Även vd Karl-Johan Persson lämnar modejätten.

Modejätten H&M gör en vinst före skatt på 17,4 miljarder kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det kan jämföras med 15,6 miljarder kronor under samma period i fjol.

Samtidigt som bolaget rapporterar förbättrad vinst väljer modebolagets styrelseordförande Stefan Persson att efter mer än 20 år på posten att lämna sitt uppdrag. Det blir han son Karl-Johan Persson som föreslås ta över uppdraget och kommer därmed lämna posten som vd i H&M. Det meddelar modejätten i samband med bokslutet.

– Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år, kommenterar Stefan Persson i ett pressmeddelande i samband med bokslutet.

När Karl-Johan tar över ordförandeklubban från pappa Stefan är det bolagets verksamhetschef Helena Helmersson som blir vd. Bild: Janerik Henriksson/TT
När Karl-Johan tar över ordförandeklubban från pappa Stefan är det bolagets verksamhetschef Helena Helmersson som blir vd. Bild: Janerik Henriksson/TT

Hans engagemang i familjebolaget fortsätter dock.

– Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har idag. Dessutom är det en bra tidpunkt att göra denna förändring då vi levererar ökade resultat och har en stark position med många väl etablerade varumärken, miljontals kunder runt om i världen och god finansiell styrka, kommenterar Stefan Persson.

När Karl-Johan tar över styrelseuppdraget från sin pappa övergår vd-posten till Helena Helmersson, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Den tillträdande vd:n har tidigare varit hållbarhetschef och produktionschef i H&M. Under det senaste året har hon varit COO (Chief operating officer), motsvarande verksamhetschef för den globala modejätten.

– Jag känner mig trygg i att lämna över vd-rollen till Helena som är en erfaren och bra ledare som lever våra värderingar. Helena kommer att arbeta vidare på den plan som vi har satt för 2020 och framåt. Jag är mycket stolt över det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort under dessa år och att vi tillsammans lagt grunden för en bra framtid, kommenterar Karl-Johan Persson.

H&M:s vd Karl-Johan Persson tar över styrelseordförandeposten efter sin pappa Stefan Persson. Ny vd blir bolagets Helena Helmersson. Bild: Pontus Lundahl/TT
H&M:s vd Karl-Johan Persson tar över styrelseordförandeposten efter sin pappa Stefan Persson. Ny vd blir bolagets Helena Helmersson. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hon själv säger sig stå ödmjuk inför det kommande uppdraget men ser utrymme för H&M att expandera framöver.

– Jag är mycket motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att driva vår plan framåt tillsammans med mina medarbetare med fokus på kunden för att fortsätta stärka vår finansiella utveckling på kort och lång sikt. Det finns stor potential att expandera med befintliga och nya varumärken, med nya typer av partnerskap samt leda utvecklingen mot en hållbar modeindustri, kommenterar Helena Helmersson i pressmeddelandet.

Modejätten H&M:s nya vd Helena Helmersson. Bild: MATTIAS BARDA /TT
Modejätten H&M:s nya vd Helena Helmersson. Bild: MATTIAS BARDA /TT

Helena Helmersson är född 1973 och började på H&M 1997 som ekonom på H&M:s inköpsavdelning, därefter hade hon olika roller inom inköp och produktion. Helena var hållbarhetschef under fem år och därefter produktionschef baserad i Hongkong och sedan drygt ett år tillbaka har hon varit verksam som COO (chief operating officer) med ansvar för expansion, logistik, produktion, IT och Avancerad dataanalys/AI samt Insights and Analytics.

Källa: H&M

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi