Enligt planerna ska Skatteverket flytta 20–30 arbetstillfällen flyttas Solna till Härnösand.
Enligt planerna ska Skatteverket flytta 20–30 arbetstillfällen flyttas Solna till Härnösand. Bild: Henrik Montgomery / TT

Statliga jobb flyttas till Härnösand

Omkring 80 statliga jobb kan i framtiden utlokaliseras från Stockholmsområdet till Härnösand, enligt en statlig utredning. Men redan nu planerar Skatteverket att flytta sin arkivverksamhet med 20–30 jobb från Solna till Härnösand.

ANNONS

– Det här bryter en långvarig trend med allt färre statliga jobb i Västernorrland, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, till TT.

Härnösand toppar TT:s lista över Sveriges kommuner som har de största ekonomiska utmaningarna.

De som i dag arbetar på Skatteverkets arkivverksamhet i Solna erbjuds att följa med till Härnösand.

– Vi välkomnar dem till Härnösand men det är möjligt att en del väljer att inte flytta hit och då kan det i stället bli nya jobb i Härnösand, säger Andreas Sjölander.

Nya lokaler ska byggas för Skatteverkets arkivverksamhet i Härnösand.

– Vi hoppas kunna flytta in i de nya lokalerna under 2021 eller 2022, säger Martin Wagenius, chef för Skatteverkets dokumentenhet, till TT.

ANNONS

Skatteverkets nu planerade utflyttning ligger utöver de utflyttningar som föreslås i en statlig utredning från juni 2019.

En statlig utredning om ökad statlig närvaro i Härnösand blev klar i juni 2019. Utredningen föreslår att verksamhet med sammanlagt omkring 80 jobb från fem statliga myndigheter flyttas från Stockholmsområdet till Härnösand. De tänkta myndigheterna är Skolverket, Socialstyrelsen, Skatteverket, Sida och Kammarkollegiet.

Utredningen är nu på remiss.

Källa: Regeringen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS