Statliga myndigheter tvingas betala upp till tio gånger mer för nödvändiga produkter sedan stor leverantör hävdat Force majeure.
Statliga myndigheter tvingas betala upp till tio gånger mer för nödvändiga produkter sedan stor leverantör hävdat Force majeure. Bild: Stefan Berg

Statlig leverantör höjer priset med upp till 1000 procent

Stor statlig leverantör av hygien- och städartiklar väljer att höja priset på upp till 1000 procent, rapporterar DN. Bolaget hävdar "Force majeure".

ANNONS
|

Pandemin har lett till en världsomspännande kamp om nödvändiga produkter som det för tillfället råder brist av, inte minst i vården.

Hävdar undantagstillstånd

Bolaget Procurator Sverige AB hävdar nu "Force majeure" kring gällande ramavtal med staten och höjer priset på upp till 1 000 procent på hygien- och städmateriel, skriver Dagens Nyheter.

Dessa kraftiga prisökningar gäller för samtliga kunder och gäller bland annat på produkter såsom skyddsglasögon, visir, engångsmaterial samt yt- och handdesinfektion.

LÄS MER:Myndighet ska producera handsprit till vården

Bland annat höjer Procurator priset för en flaska 600 milliliter handdesinfektion från 6:91 kronor till 70:08 kronor – en ökning med över 1 000 procent.

ANNONS

Staten går med på prisökningen

Enligt mejl som DN har tagit del av ska dock leveranser till samhällskritiska verksamheter prioriteras.

Den samordnande myndigheten för den här typen av ramavtal - Statens inköpscentral - har gått med på prisförändringarna vilket innebär att myndigheter nu kommer tvingas betala efter de nya prislistorna.

Force majeure syftar till undantagstillstånd som möjliggör för exempelvis leverantörer att frångå tidigare överenskomna avtal.

LÄS MER:Man bröt utegångsförbud – sköts ihjäl

"Råvaror och komponenter håller på att ta slut"

Kammarkollegiets jurister har undersökt situationen och har enligt Dagens Nyheter efterfrågat underlag som stöd för undantagsklausulen.

Som svar har Procurator Sverige vidarebefordrat de prishöjningar som bolaget själva står med. En av leverantörerna befarar att det kommer stå utan materiel när "råvaror och komponenter håller på att ta slut på världsmarknaden", uppger DN.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS