Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Centerns partiledare Annie Lööf är nöjd med att budgetförhandlingarna med regeringen och L ger ett stödprogram för landsbygden av samma storlek som tidigare. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf är nöjd med att budgetförhandlingarna med regeringen och L ger ett stödprogram för landsbygden av samma storlek som tidigare. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Staten tar större nota för landsbygdsstöd

Det ser inte ut att bli någon neddragning av det svenska landsbygdsprogrammet de närmaste åren. Regeringen, C och L föreslår att staten tar en större del av notan när pengarna från EU minskar.

– Vi har drivit på stenhårt för att den svenska medfinansieringen ska öka, säger Centerledaren Annie Lööf om resultatet av budgetförhandlingen mellan regeringen, C och det andra samarbetspartiet Liberalerna.

Det nuvarande landsbygdsprogrammet rullar sedan 2014 och tar slut i år. Det omfattar cirka 37 miljarder kronor under de aktuella åren. Drygt hälften av miljarderna står staten för och resten kommer från EU-budgeten.

Kunde ha kapats

I somras kom EU-ledarna överens om en ny långtidsbudget för åren 2021 till 2027. Den innebär att stödet till jordbrukssektorn minskar något för Sveriges del och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) var direkt ute efter uppgörelsen och krävde att regeringen måste skjuta till det som gått förlorat ur egen ficka. Det handlade om en halv miljard per år kronor, enligt LRF, och en stor del av det rörde pengar till landsbygdsprogrammet.

Enligt Annie Lööf blir landsbygdsprogrammet nu kvar på samma nivå som tidigare under de två kommande åren, 2021 och 2022, övergångsperioden mot den nya jordbrukspolitiken. Det innebär cirka 5,2 miljarder per år.

Den svenska medfinansieringen ökar till drygt 60 procent.

– Vi har sett till att landsbygden inte betalar för Brexit, hävdar Annie Lööf.

LRF nöjt

LRF:s förbundsordförande, Palle Borgström, ser lite ljusare på framtiden än i somras i och med beskedet om vad som väntar i höstbudgeten.

– Det säkerställer att vi har ett landsbygdsprogram på samma nivå som tidigare, man får se det som ett starkt besked, säger Borgström.

Han tillägger att livsmedelsstrategin, som bland annat syftar till ökad svensk matproduktion, kan genomföras som planerat och lantbrukarna behöver inte backa från investeringsplaner.

Landsbygdsprogrammet är till för att stödja lantbruk och utveckling av landsbygden. Det omfattar allt från stöd för ekologisk produktion, djurhållning, till att ta hand om våtmarker och beteshagar samt olika företagsstöd. Bredbandsutbyggnad har också funnits med.

För en del av stöden har intresset varit så stort att anslagna pengar inte har räckt till, vilket lett till att Jordbruksverket hastigt har tvingats flytta pengar mellan olika stödformer.

Lars Larsson/TT

Programmet ska stödja utveckling av lantbruk och landsbygder.

Stöden i det ska bidra till att nå mål för miljö och klimat, höja konkurrenskraft inom jordbruk, trädgård, rennäring och skogsbruk och skapa nya jobb.

Landsbygdsprogrammet finansieras av Sverige och den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Sverige står för mer än hälften av pengarna.

Det finns 37 miljarder kronor i programmet under perioden 2014–2020.

Det är Jordbruksverket, länsstyrelserna, Skogsstyrelsen, Tillväxtverket och Sametinget som ansvarar för ersättningarna och stöden inom landsbygdsprogrammet.

Källa: Jordbruksverket