Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vindkraft till havs är framtiden, tror Danmark. Arkivbild från Flakfortet, i Öresund mellan Köpenhamn och Barsebäck.
Vindkraft till havs är framtiden, tror Danmark. Arkivbild från Flakfortet, i Öresund mellan Köpenhamn och Barsebäck. Bild: Jens Dresling/Polfoto/AP/TT

Startskott för Danmarks största vindsatsning

Vindenergiparken Thor ska kunna försörja 800 000 hushåll med el. Nu inleder Danmark upphandlingen av landets hittills största havsbaserade vindkraftsprojekt.

"Utbyggnaden av vindkraft till havs är helt central i regeringens ambition om 70 procents minskning av koldioxidutsläppen till 2030", säger klimat- och energiminister Dan Jørgensen enligt ett pressmeddelande.

Upphandlingen är speciell, eftersom budande företag får välja kapacitet i spannet 800–1 000 MW och att även kablarna in till land ska ingå i offerten. Det är tänkt att göra projektet så billigt som möjligt per levererad kilowattimme.

Thors turbiner ska stå några mil ut till havs utanför Thorsminde i västligaste Danmark.

Anläggningar till havs ses som vindkraftens framtid, i och med att det där inte finns några klagande grannar och turbinerna kan göras riktigt stora. Internationella energiorganet (IEA) förutspådde i en rapport förra året att vindkraften inom något decennium är EU:s största energikälla.

Thor-parken ska stå klar 2027.

Henrik Samuelsson/TT