Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Starka fastighetsbolag - trots ökad oro

Det går riktigt bra för Göteborgs stora fastighetsbolag. Samtidigt ökar oron för fallande bostadspriser. – Köparna är rädda för att köpa på toppen – ingen vill hamna med Svarte Petter, säger Wallenstams vd Hans Wallenstam.

Hyresintäkterna ökar och vinsten före skatt stiger stabilt – Wallenstams rapport över det tredje kvartalet visar inga tecken på en bromsande fastighetsmarknad.
– Det är det som symboliserar Wallenstam – vi utvecklas stabilt, utan överraskningar. Vi lägger våra femårsplaner och sedan följer vi dem. Allt går som tåget, stabilt och bra, sammanfattar Hans Wallenstam.

Bygger tusentals nya lägenheter

Fastighetsbolaget håller just nu på att bygga 2 349 nya lägenheter i främst Stockholm och Göteborg. Tidigare i höst beslutade de att omvandla en del av bostadsrätterna i projektet Orangeriet i Stockholm till hyresrätter – ett besked som förvånade många rejält. Intresset från köpare var helt enkelt för osäkert, förklarar Wallenstam. Därefter har det kommit en strid ström av tecken på en svalare bostadsmarknad, främst i Stockholm. Byggstarter flyttas fram, försäljningstiderna blir längre och bostadsbyggarna har svårare att hitta köpare till nybyggda bostadsrätter. Tidigare i veckan vinstvarnade också bostadsutvecklaren Oscar Properties och på börsen har såväl bostadsbolag som banker och andra sektorer med koppling till bostadsmarknaden fått se sina aktiekurser falla ordentligt – i takt med att investerare blir allt mer nervösa för fallande bopriser.

Tillfällig svacka - eller långvarigt fall?

– Det är svårt att säga om det här bara är en tillfällig osäkerhet, eller början på en mer långvarig nedgång. När amorteringskravet infördes förra året, och när Lehman Brothers kraschade 2008, såg vi samma tendenser på bostadsmarknaden – men då tog det bara något kvartal innan marknaden hade återhämtat sig igen, säger Hans Wallenstam.
Han är också osäker på om den dämpade utvecklingen är specifik för Stockholm – eller en trend som kan sprida sig runt om i landet. För Wallenstams del är han däremot inte alls oroad. Fastighetsbolaget står väl rustat även om bostadsmarknaden skulle vända nedåt, menar Hans Wallenstam.
– Även om priserna skulle gå ner är efterfrågan på bostäder mycket stark. När människor inte vill eller kan köpa hyr de i stället – köerna till våra hyresrätter ökar hela tiden. Vi har, i vår senaste verksamhetsplan, räknat med en eventuell nedgång på bostadsmarknaden och är också väl förberedda på det, säger han.

Stark marknad i Göteborg

Efterfrågan på kontor och butikslokaler i Göteborg är dessutom mycket stark för närvarande.
– Göteborg går fantastiskt bra just nu. Volvo expanderar och har anställt massor med nya människor, en utveckling som också spridit sig till branscher nära fordonsindustrin. Det leder till att hyrorna på kommersiella fastigheter i Göteborg blir högre och vakansgraderna lägre, säger Hans Wallenstam.
Den mindre konkurrenten Platzer vittnar om samma sak. Fastighetsbolaget, som främst förvaltar kontorslokaler och butiker i Göteborgsregionen, rapporterar högre hyresintäkter och en ökad vinst. Vd P-G Persson ser också ljust på framtiden.
”Det råder en mycket bra situation på den Göteborgska fastighets- och hyresmarknaden. Näringslivet går på högvarv. Stadsutveckling och framförallt bostadsutveckling pågår, även om många områden fortfarande är i planeringsskedet. Samtidigt består den låga räntenivån. För oss på Platzer innebär detta att vi upplever en stark efterfrågan på alla våra verksamhetsdelar, såväl uthyrning av våra kontors- och industri/lagerlokaler, som våra fastighetsförsäljningar och utvecklingsprojekt” skriver han i rapporten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.