Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Stark jobbsiffra kan ge tidig räntehöjning

Sysselsättningen ökade mer än väntat i USA. Nu kan en amerikansk räntehöjning komma snabbare än väntat.

- Marknaden bör ha en högre beredskap för att vi faktiskt kan få en räntehöjning från USA i september, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 209 000 personer under juli jämfört med juni, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en ökning med 183 000 personer.

Som referenspunkt brukar sägas att det krävs mellan 70 000 och 100 000 nya jobb för att arbetsmarknaden i USA ska utvecklas i linje med befolkningstillväxten. Dagens siffra visar på tredubblad hastighet när det gäller nyskapandet av jobb.

"Superstark utveckling"

- Man kan inte komma till någon annan slutsats än att det är en superstark utveckling, säger Bergqvist.

Rapporten från USA är, enligt Bergqvist, också bra för landets ekonomi i stort eftersom två tredjedelar av amerikansk tillväxt kommer från hushåll och privat konsumtion. Dagens siffror gör att det infinner sig en större trygghet i att fler kommer i jobb. Det som möjligen tynger är att lönetillväxten ännu inte kommit igång utan landade på 0,3 procent i juli.

- Men för prognosmakare som fortfarande vill prata om att USA står inför en lågkonjunktur så känns det mer och mer avlägset, säger Bergqvist.

Räntebesked i september

Jobbsiffrorna kopplas alltså även till kommande räntebesked från den amerikanska centralbanken. Nästa gång beslut ska tas är den 20 september och hittills har det på marknaden varit väldigt låg sannolikhet för en höjning.

- Jag tror marknaden tar lite för lätt på det. Räntehöjningen ligger fortfarande med i spelplanen, säger Robert Bergqvist.

I juni ökade sysselsättningen med 231 000 enligt reviderade siffror som kom idag. Från början rapporterades en ökning med 222 000 personer i juni. Arbetslösheten sjönk samtidigt till 4,3 procent, från 4,4 procent i juni.