Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Staden utmanar med nya billiga bostäder

Enligt byggbranschen går det inte att bygga billigare bostäder. Det gör det visst, säger andra. I Frihamnen, där en del av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt växer fram, ska det gå att hyra en trea för 6 000 kronor i månaden.

– Staden som system är segregerad, och vi måste bryta det, säger Kristian Käll, processledare på Älvstranden Utveckling.

I Göteborg pågår norra Europas största stadsutvecklingsprojekt, Älvstaden. Centrala Göteborg ska till år 2035 växa till dubbel storlek och rymma 25 000 lägenheter och 45 000 arbetsplatser. Men projektet är unikt även på ett annat sätt eftersom man också har frågan ”För vem bygger vi?” i fokus.

– De senaste åren har man byggt för en resursstark medelklass – oavsett om det handlat om hyres- eller bostadsrätter. Om man utgår från en ensamstående vuxen med barn, med en medelinkomst på runt 20 000 kronor i månaden, måste denna person lägga upp till 60 procent av sin inkomst på en nyproducerad trerummare. Det säger sig själv att den ekvationen inte går ihop, säger Kristian Käll.

DET FINNS ENLIGT Kristian Käll ingen tid att förlora när det gäller att bryta Göteborgs stora bostadssegregering. Den förtätning som Älvstaden innebär motsvarar bygget av en svensk medelstor stad – vilket innebär enorma möjligheter:

– Vi måste bygga utifrån ett hållbart perspektiv, inte bara miljömässigt, utan också ekonomiskt, kulturellt och socialt. Om vi fortsätter bygga enbart för de som kan betala för nyproduktion, så kommer vi med Älvstaden att koncentrera medelklassen i de centrala delarna av Göteborg och därmed fördjupa polariseringen ännu mer. Vi måste helt enkelt pröva något nytt. Göteborgs stad äger all den här centrala marken, och med den har vi fått en unik möjlighet att hitta nya lösningar på våra urbana problem.

FRIHAMNEN, SOM ÄR ett av de sju expansionsområden som utgör Älvstaden, ska ha 50 procent hyresrätter, med hyror i olika nivåer. För en fjärdedel av hyresrätterna kommer hyran att hamna på omkring 6 000 kronor i månaden för en normalstor trea. Genom tydliga villkor om differentierade hyresnivåer i markanvisningen ville Göteborgs stad utmana byggbranschen till kreativa lösningar. Många anmälde sitt intresse, och slutligen blev det fyra byggbolag som fick utgöra partners i Frihamnskonsortiet för att utveckla den här typen av prisrimliga hyresrätter.

Men hur gör man för att bygga så här billigt?

– Det handlar om flera faktorer. För några stora bolag som anmält sitt intresse är det möjligt just för att vi kan erbjuda så stora volymer, eller att man använder vinsterna från bostadsrätterna till att investera i hyresrätterna. Andra har ett produktionssystem som är billigare med prefab-element. Det finns byggaktörer som jobbat systematiskt under flera år med att kapa sina kostnader och därmed visat att det går, säger Kristian Käll.

MEN MAN HAR fått kritik för att den nya hyresmodellen skulle innebära så kallad ”social housing”.

– Så är det inte. Det ska inte finnas särskilda områden för personer med lägre inkomster. Däremot kan man inom samma område och även samma bostadshus ha olika hyresnivåer beroende på läget. Lägenheter som ligger högt upp med spektakulär utsikt är dyrare, medan lägenheter längre ner blir billigare. Man kan också variera mellan normalstandard och extrautrustade lägenheter. Vi subventionerar heller ingen mark, säger Kristian Käll.

Kritiska röster har även höjts för att man på det här viset går in och styr marknaden. Varför ska det privata näringslivet behöva ta tag i stadens misslyckande när det gäller den sociala dimensionen, är argument som framförts.

– Men vi har inte manipulerat eller styrt marknaden. Däremot vände vi oss till dem, och frågade om de, utifrån vår målbild, kunde komma med kreativa lösningar. På det viset bidrar vi faktiskt till bättre konkurrens och utveckling av marknaden för nyproducerade bostäder, säger Kristian Käll.

Älvstadsprojektet har rönt mycket uppmärksamhet runt om i landet, och trycket på att få komma på studiebesök är stort. Älvstranden Utveckling AB har även haft föredrag för bland andra Stockholms stad, Uppsala kommun och näringsdepartementet.

– Vi ser också att andra städer fått liknande uppdrag från sina fullmäktige. Det här är början på en helt ny bostadsutveckling som inte längre bara är en volymfråga, utan man börjar ställa sig samma typ av frågor som vi gjort: För vem bygger vi? Vad kan folk egentligen betala? För oss är det självklart att alla ska ha råd att bosätta sig i Älvstaden, säger Kristian Käll

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.