Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börsen föll rejält. Bildmontage.

Största börstappet sedan brexit

En släng av börsfrossa drabbade Stockholmsbörsen på måndagen och det breda OMXS-indexet backade 2,6 procent. Det är den största nedgången en enskild börsdag sedan brexitomröstningen i juni 2016.

Börsfrossan började i USA i fredags med en kraftig nedgång efter oväntat höga lönesiffror, ett tecken som tolkas som att inflationen kan vara på väg upp snabbare än väntat. Sedan följde Asienbörserna med och därefter även Europabörserna.

- Det vi ser nu på den svenska börsen är ju en direkt konsekvens av det vi såg i fredags och ingenting som är specifikt för Sverige, kommenterar Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, nedgången.

Till de värsta sänkena hörde Ratos vars B-aktie rasade 17,7 procent sedan investmentbolaget kommit med en vinstvarning i fredags kväll efter börsens stängning.

Nedgången i Stockholm var bred, samtliga tungviktare på OMXS30-listan sjönk. Inte ens verkstadsbolaget Sandvik som på morgonen släppte en stark rapport orkade riktigt hålla emot, aktien backade med 1,9 procent.

Mest illrött bland storbolagen lyste Kinnevik, ned 4,7 procent. Bland de mest indextunga bolagen föll Ericsson 4,1 procent och Astra Zeneca 3,3 procent. Investor gick ned 4,4 procent.

För hårt prövade H&M var dagen närmast en framgång, klädjätten hörde till de bolag som tappade minst, ned 1,2 procent.

Londonbörsens FTSE-index sjönk 1,5 procent, DAX-index i Frankfurt backade 0,7 procent och Parisbörsens CAC-index föll 1,5 procent.