Nedfallna träd till följd av stormen Alfrida.
Nedfallna träd till följd av stormen Alfrida.

Större skador än väntat efter stormen

Stormen Alfrida har orsakat större skador än vad försäkringsbolagen räknat med. Förutom husskador har även många bilar och båtar blivit förstörda i blåsten.

ANNONS
|

Skadeanmälningarna fortsätter att trilla in hos försäkringsbolagen efter stormen Alfrida. Roslagen i Uppland tycks vara värst drabbat, och under helgen har många varit ute och sett till sina fritidshus.

If Skadeförsäkringar har fått in cirka 2000 skadeanmälningar på fastigheter hittills – det är fler än vad man räknat med från början, förklarar informationschefen Caroline Starck.

Vattenskador

De flesta gäller träd som fallit ner över hus, eller takpannor som blåst bort. Men en del handlar också om skador som orsakats av längre strömavbrott.

- Förutom all den mat som blivit förstörd i kyl och frys kan rören också frysa i hus som står och blir kalla. Om rören spricker kan det leda till vattenskador, säger Starck.

ANNONS

Försäkringsbolaget har utöver detta också fått in cirka 200 anmälningar om bilar som blivit skadade i större eller mindre utsträckning.

Välta båtar

Enligt Svenska sjö – specialiserade på båtförsäkringar – har även båtägare drabbats.

Hittills har försäkringsbolaget fått in ett 40-tal skadeanmälningar rörande stormen. Det är en relativt hög siffra eftersom antalet båtförsäkringar inte är så många totalt sett, förklarar vd Per Grywenz.

Anmälningarna gäller ställningar som blåst sönder, båtar som tagit in vatten, fått träd över sig eller blåst omkull.

- Än värre är de som stått väldigt tätt och vält på varandra och skapat en dominoeffekt, sådana har vi fått in ett par stycken, säger Grywenz.

Ännu kan vare sig If Skadeförsäkringar eller Svenska sjö säga något om den totala prislappen.

- Det är jättesvårt att säga i dagsläget. Båtarna måste tas till varv för att besiktigas innan man kan få en uppfattning om skadornas storlek.

ANNONS
TT

ANNONS