Pumpaodlaren Leif Nilsson i skånska Löderup. Arkivbild.
Pumpaodlaren Leif Nilsson i skånska Löderup. Arkivbild. Bild: Erland Vinberg / TT

Större intresse för matpumpor

För åtta år sedan skördades drygt 800 ton pumpor i hela Sverige. I år står odlaren Leif Nilsson på Österlen ensam för nästan dubbelt så mycket. Svenskarnas intresse för halloween börjar märkas även på mattallriken.

ANNONS

Halloween är ingen skräckhelg för pumpaodlarna – tvärtom.

– Det mesta är på väg ut, säger Leif Nilsson som precis brutit upp från fikarasten.

Han har odlat pumpor i skånska Löderup i 30 år och successivt ökat skörden under åren och landar i år på 1 500 ton. Här odlas alltifrån prydnadspumpor och matpumpor som spagettipumpa, muscatpumpa och hokaido – samt butternut, en pumpa känd för sin nötaktiga, söta smak.

Tusentals ton

– Det ökar med matpumporna. Vi lagrar en del och vi får se hur länge vi kan ha dem i lager. Det har varit en blöt och besvärlig höst och då håller de sämre, säger Nilsson och berättar att efterfrågan är mer jämn året om när det numera finns ett standardsortiment pumpor i butikerna.

ANNONS

Enligt Jordbruksverket skördades 800 ton pumpor i Sverige 2011, om man räknar med ett snitt på fem kilo per pumpa. 2017 skördades drygt 3 500 ton. Tre fjärdedelar av pumporna odlas i Skåne.

Försäljningskurvan på särskilda pumpor ser dock ut som en brant uppförsbacke för att sedan mer eller mindre störtdyka efter torsdag då tiden att få ut dem till halloween ebbar ut, enligt Leif Nilsson.

Normalt har företaget på Österlen två heltidsanställda. Inför halloween, och vad han kallar två intensiva veckor, är man uppemot 40 personer som plockar pumpor ute på fälten. Vad som är viktigast för en bra skörd är otvetydigt.

– Ja, det är väl ett gynnsamt väder. Det är en av de största parametrarna i min odling och den kan jag inte påverka, så egentligen är det vansinne att hålla på, säger Leif Nilsson och skrattar.

Spanien störst i EU

För en god skörd krävs en sommar med 25 grader och sol med regn någon gång i veckan, vilket har varit förutsättningarna i år. Men i början av oktober kom frosten.

– Frosten är ett gissel, både på vårkanten och slutet av hösten.

Till EU:s största pumpaländer hör Spanien med 115 000 ton, Frankrike med 96 000 ton, Tyskland med 92 000 ton och Polen och Portugal med 75 000 ton vardera, enligt siffror från Eurostat.

ANNONS

Niklas Svahn/TT

ANNONS