Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stökigt på marknaderna om Le Pen vinner

Om Marine le Pen skulle vinna slutomgången i det franska presidentvalet på söndag skulle finansmarknaderna reagera mycket negativt. Det är främst hotet om att lämna euron som spökar

En Le Pen-seger är något av en mardröm för finansmarknaderna. Det skulle komma som en stor överraskning eftersom opinionsmätningarna pekar på en komfortabel seger för Emmanuel Macron.

- Finansmarknaderna skulle reagera kraftigt negativt. Hon har ju utlovat att man skulle ha en folkomröstning och se över möjligheterna att lämna både EU och valutaunionen. Och i synnerhet att lämna valutaunionen är en väldigt öm punkt för finansmarknaden. Det skulle skapa massor av osäkerhet, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Rejäla kursfall

Aktieplacerarna kan ställa in sig på rejäla kursfall när börserna öppnar på måndag. Euron lär också få sig en törn samtidigt som franska obligationsräntor sticker uppåt.

- De skulle bli rejält stökigt. Det vore klart värre inte bara långsiktigt utan även kortsiktigt än reaktionerna på brexit och Trump, även om Trump-segern blev positivt redan efter några timmar.

Även Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, räknar med rejält negativa reaktioner på marknaderna vid en Le Pen-seger.

- Väldigt negativa initiala reaktioner beroende på att hon har en sådan uttalat negativ inställning till euron. Hon har pratat om att införa parallellvalutor, att internationella företag ska kunna använda euron, men i Frankrike ska vi ha francen.

Eurosamarbetet hotas

- Det där är ju naturligtvis rena rama katastrofen för Spanien och Italien med kraftigt stigande räntor. Då spricker till slut hela eurosamarbetet.

Enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, har marknaderna räknat bort Le Pen eftersom opinionsmätningarna, som visade sig stämma i första omgången, så tydligt pekar på en Macron-seger.

- Men skulle det hända så skulle det göra avtryck på marknaden, i alla fall initialt. Det skulle skapa en viss volatilitet. Och den stora frågan är om det i förlängningen skulle leda till en oro för att Frankrike försöker bryta sig ur eurosamarbetet och kanske i värsta fall EU.

Enligt Isaksson är det en osannolik utveckling av flera skäl.

- Bland annat måste hon ha med sig parlamentet och det är långt ifrån säkert att hon har det, och det är inskrivet i konstitutionen i Frankrike att man ska ha ett EU-medlemskap.